Vojvođanski amandmani: Niska neuspeha

Amandmani Skupštine Vojvodine na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, sva je prilika, doživeće – barem u formalnom smislu – sudbinu svojih prethodnika.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine tvrde da je na jučerašnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu formalno odbijeno svih šest amandmana Skupštine Vojvodine, ali da su „neka rešenja (iz vojvođanskih amandmana) ugrađena u amandmane poslanika većine“. Prihvaćena rešenja, međutim, ne uključuju suštinske zahteve Skupštine Vojvodine, među kojima je ukidanje prava prvenstva zakupa, izjavio je pokrajinsku sekretar za poljoprivredu i funkcioner LSV Branislav Bogaroški.

U saopštenju sa sednice Odbora za poljoprivredu navodi se da je od 99 pristiglih amandmana Odbor usvojio njih 14. Član Odbora iz LSV Đorđe Stojšić kaže da su u pitanju amandmani stranke Marijana Rističevića, inače predsednika skupštinskog odbora, i Saveza vojvođanskih Mađara – stranke čiji će predsednik Ištvan Pastor sutra, u svojstvu predsednika Skupštine Vojvodine, braniti vojvođanske amandmane.

amandmanipoljo1

 

amandmanipoljo2

 

Sam Rističević navodi da je Odbor „u suštini pihvatio gotovo tri vojvođanska amandmana“.

 

amandmanipoljo3

 

 

Podsećanja radi, od početka tekućeg saziva Skupština Vojvodine uputila je Skupštini Srbije tri paketa s ukupno 12 amandmana: osim pomenutih šest amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pre dve godine upućeno je tri amandmana na Predlog zakona o budžetu za 2014, a krajem 2012. isto toliko na Predlog zakona o budžetu za 2013. Najavljeni amandmani na Predlog zakona o budžetu za 2016. izostali zbog, kako je obrazloženo, prekratkog roka za akciju.

Vojvođanski amandmani odbijeni su na sednicama održanim 1. decembra 2012, odnosno 13. decembra 2013. godine.

Takođe, Skupština Vojvodina je, koristeći ustavno pravo na zakonodavnu inicijativu, od juna 2012. godine utvrdila tri zakonska predloga i uputila ih Skupštini Srbije na usvajanje: o dopuni Zakona o budžetskom sistemu (2012), o izmeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju (od 2012. u proceduri Skupštine Srbije), te o Razvojnom fondu AP Vojvodine.

Od 40 zakonskih predloga, koliko je nakon 2000. Skupština Vojvodine uputila na usvajanje, samo su dva objavljena u “Službenom glasniku Republike Srbije”. Uz Zakon o Razvojnom fondu APV iz 2012, deset godina ranije usvojen je (uzgred, na jedvite jade) tzv. „omnibus zakon“.  Inače, sadržaje oba usvojena zakona prethodno su usaglasile Vlada Srbije i Izvršno veće APVojvodine, potonja Vlada AP Vojvodine.

Drugačiji put do usvajanja, pokazalo se, nije bio moguć. Niti će biti.

Comments
  1. Lala
  2. Penzioner

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *