Kampanja za pokrajinske izbore trajaće kratko. Ali neće biti najkraća u istoriji.

Računajte do mile volje dane između dva datuma, ali sutra ćemo zvanično biti na 90 dana do 22. juna.

Zato će sutra u podne, držeći se Statuta APV, predsednik Skupštine Ištvan Pastor potpisati Odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine. Vojvođanski Statut, naime, kaže da se redovni izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata Skupštine (čl. 33).

Izbore za Osmi saziv predsednik vojvođanske skupštine zakazaće – to se, aman, već mesecima zna – za 24. april. Vojvođanska izborna odluka iz 2014. predviđa da „od dana raspisivanja do dana održavanja izbora  ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana“ (čl. 9), što će reći da se Pastor opredelio za donju varijantu: od njegovog potpisa do izbornog dana proteći će čitava …33 dana? Ili je to, možda, 32?

Pitanje o dužini kampanje zavisi prvo od tumačenja pojma, a onda, sledstveno tome,  i od matematike. Ako su vam dragi propisi, u njima ne piše decidirano kada kampanja počinje ali zato piše da su 48 sati pre izbora zabranjeni izborna propaganda putem sredstava javnog opštenja i javnih skupova i procena rezultata izbora i da zabrana traje sve do zatvaranja biračkih mesta; piše to i u Zakonu o izboru narodnih poslanika i u PSO o izboru poslanika u Skupštinu APV. Iskusni političari bi dodali da se kao početak kampanje obično uzima donošenje akta o raspisivanja izbora.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM), međutim, ima drugačiju definiciju: u njihovom Pravilniku o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje (da, tako se zove akt!), stoji da predizborna kampanja počinje objavljivanjem akta o raspisivanju izbora u službenom glasilu i traje do otvaranja biračkih mesta (čl. 2). Deluje kao da REM uvažava realnost u kojoj, znamo to, 48 sati pre izbora samo zvanično prestaju sve predizborne aktivnosti…

Postoji i škola mišljenja po kojoj start kampanje ozvaničava datum od kog počinju da teku izborne radnje. Prema saznanjima Vojvođanske, u odluci koju će sutra potpisati Pastor stoji da izborne radnje počinju da teku od 22. marta – štaviše, već u 13 časova, kako nam je rečeno, očekuje se sednica Pokrajinske izborne komisije (PIK), pa bi već tog dana stranke, koalicije i grupe građana mogle da počnu prikupljanje potpisa podrške svojim izbornim listama.

 

Egereši foto

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši raspisao je 13. marta 2012. pokrajinske izbore za 6. maj.  Inače, saziv kojim je Egereši predsedavao konstituisan je 16. jula 2008.

 

Koju god brojku da uzmete – 30, 31 ili 33 dana, kampanja će trajati kratko. Ali svakako neće biti najkraća u istoriji višestranačja u Vojvodini.

Najkraća je bila kampanja za prve izbore za Skupštinu Vojvodine, koji su održani 31. maja 1992. – raspisani su 29. aprila te godine, s tim da su izborne radnje počele da teku od narednog dana. Dakle, kampanja je trajala između 28 i 32 dana, kako više volite.

Download (PDF, 727KB)

Odluka o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine (Sl. list 5/92)

 

Najduže je trajala ona za izbore 2000. – izbori su raspisani 27. aprila (i istog dana su počele da teku izborne radnje) a izbori su održani 24. septembra: između 56 i 59 dana. Rekord u periodu između raspisivanja i održavanja izbora ipak drže izbori 2008. – njih je raspisao predsednik Narodne skupštine 29. decembra 2007, a izbori su održani 11. maja 2008. Međutim, u odluci koji je potpisao Oliver Dulić bilo je naznačeno da izborne radnje počinju da teku od 20. marta, pa se od tog datuma sve računalo; kao da su tog dana izbori raspisani. (pogledaje infografik)

Download (PDF, 896KB)

Odluka o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine (Sl. list 3/2000)

 

Bilo je, dakle, u prošlosti kampanja za pokrajnske izbore koje su trajale duže, pa i skoro dva meseca. Predstojeća je, međutim, unapred bila osuđena na minimalno trajanje. Najpre, nerazdvojni poput Kastora i Poluksa, pokrajinski i lokalni se od 1992. godine uvek, štednje radi, održavaju istovremeno i od prvih izjava je bilo jasno da niko nije sklon da tu tradiciju ovaj put naruši. Uz činjenicu da u većini lokalnih samouprava mandat odbornicima ističe krajem maja ili početkom juna, početak maja bi bio krajnji rok za održavanje lokalnih izbora: tako je, uostalom, određen datum izbora 2012. godine (kada je zbog štednje, nema drugog, predsednik Skupštine Vojvodine raspisao pokrajinske izbore 4 meseca pre isteka mandata: i tada je, naime, važilo pravilo da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata). No, kada je obznanjeno da ponovo idemo na vanredne parlamentarne,  postalo je očigledno da će, zarad štednje, izbori na sva tri nivoa biti zakazani za isti dan. Izbore za Narodnu skupštinu predsednik Republike raspisao je 4. marta, tri dana kasnije lokalne izbore raspisala je predsednica Narodne skupštine. Sledstveno tome, Pastoru nije ostavljen ni gram izbora u pogledu datuma raspisivanja pokrajinskih izbora.

Budimo iskreni, kvalitet kampanje zavisi pre svega od motivisanosti njenih aktera, a manje od toga koliko ona traje. Izražene motivacije kod učesnika kampanja za pokrajinske izbore malo kad je bilo u prošlosti, i za to postoji dovoljan razlog: od 1992. do 2012. uporedo s pokrajinskim šest puta su održani izbori s daleko važnijim ulogom – parlamentarni, savezni, predsednički; nekad svi odjednom (vidi tabelu). Kad se uporedo s pokrajinskim održavaju, recimo, parlamentarni izbori, kampanju za Skupštinu Vojvodine retko koji akter ne percepira kao puko zadovoljavanje forme – znate ono, kad se pominju sve nacije, vere, jezici, ističe bogatstvo različitosti, potom plodne oranice, blablabla i to začini s obećanjima da će Vojvodina ponovo biti najbogatiji deo države. Sve osim tog okvira, uvreženo je stanovište, zaludno je trošenje resursa. Ima gde je to potrebnije.

 

datum izbora lok. pokr. republ. savezni Pred. SRJ Pred.SRB 
31.5.92. x x  x x  x
20.12.92. x x x x x
3.11.96.. x x x
24.9.00. x x x x
19.9.04. x x
11.5.08. x x x
6.5.12. x x x x
24.4.16. x x x


Tabela: Samo 2004. građani Vojvodine nisu morali da, sem lokalnih i pokrajinskih, glasaju i za druge nivoe vlasti. 

 

U datim političkim okolnostima, čini se da je samoj Vojvodini mindegy koliko će trajati kampanja: u svakoj varijanti, suštinski odnos neće biti promenjen. U jednom, ne naročito vidljivom aspektu, međutim, dužina kampanje, ipak govori o odnosu prema Vojvodini.

Čuveni rokovi za vršenje izbornih radnji, koji u ovom cugu počinju danom raspisivanja pokrajinskih izbora. U te radnje spada i, a za učesnike izbora najvažnija aktivnost, prikupljanje potpisa podrške izbornim listama.

Prema PSO o izboru poslanika u Skupštinu Vojvodine, izborne liste dostavljaju se Pokrajinskoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre izbornog dana (čl 26). Prema Rokovniku koji je objavila Republička izborna komisija, taj rok ističe 8. aprila u ponoć (isti rok važi za potencijalne učesnike na svim izborima raspisanih za 24. april).

U Vojvodini je, drugi rečima, na raspolaganju maksimalno 17 dana za prikupljanje potpisa i predaju lista, a, uzgred, taj rok obuhvata i katolički Uskrs . U tom periodu, potencijalni učesnici izbora treba da sakupe najmanje 6000 potpisa podrške izbornoj listi (3000 za stranke i koalicije nacionalnih manjina). Istovremeno, potencijalni učesnici parlamentarnih izbora imaju 35 dana da sakupe 10.000 potpisa. U tri dana kraćem roku u Novom Sadu je, recimo, potrebno prikupiti oko 2400 potpisa podrške lokalnoj listi.

To što će,  razumno je očekivati, većina stranaka svoje izborne liste predati već u prvoj nedelji kampanje – neki sigurno imaju prešu da to učine već prvog dana – samo će potvrditi tezu da su svi rokovi realno određeni: sasvim dovoljno vremena za Vojvodinu, sasvim dovoljno vremena za potpise. Uostalom, kome ti rokovi nisu potaman, taj valjda i ne zaslužuje da se iz skamija bori za bolje sutra Pokrajine. Niti da brine o njenim različitostima i plodnim oranicama.

 

 

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *