Značaj “stranačkih oficira” u poslaničkim klupama

Kada pokrajinski premijer Bojan Pajtić sedne na svoje mesto u sali Skupštine, vojvođanska “arhitektura” Demokratske stranke pruža se na dlanu:  (obično) pokraj Pajtića, koji je i zamenik predsednika DS, sedi Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ali i predsednik Pokrajinskog odbora DS; iza njih dvojice, u skamijama sedi jedan potpredsednik PO DS i 12 šefova lokalnih odbora DS. (NOTE: DS ima 55 poslanika i ima odbore u svakoj vojvođanskoj opštini/gradu, dakle 45.)

Poslednji među njima koji se ovenčao stranačkom funkcijom je prof. dr Ilija Ćosić, koji je 8. juna izabran za predsednika novosadskog odbora Demokratske stranke.  Za tu funkciju, inače, bila su zainteresovana još dvojica poslanika, koja se, istina, nisu na kraju kandidovala, no i tim činom potvrdili su tezu da skupštinske skamije trenutno  predstavljaju izvor kadrova na koje se zbog lojalnosti može računati, ali i preporuka za njihovo dalje napredovanje.

 

pajtić vasin

Pajtić i Vasin (izvor: www.kurir-info.rs)

 

Otkada je obnovljeno višestranačje u Srbiji stranke nisu uvek, hm, uspevale da u parlamente pošalju najbolje, ali su zato najistaknutiji, i istaknutiji od najistaknutijih –  dakle, provereni stranački kadrovi –  redovno činili sazive paralamenata.  I kao što u Skupštini Srbije nije bila retkost da među poslanicima sede stranački lideri, i tako po pitanju kontrole poslanika ništa ne prepuštaju slučaju,  predsednici stranaka nisu bili retkost ni u Skupštini Vojvodine.

Vojvođanska skupština je ipak posebna po tome što su je u dva saziva vodili stranački lideri:  Nenad Čanak ( LSV) bio je predsednik u sazivu 2000-2004, Ištvan Pastor (SVM) je “prvi među jednakima” od juna prošle godine. Uzgred, obojica lidera bili su i “obični” poslanici: Čanak od 2004. do 2007, Pastor pak u prošlom sazivu. (NOTE: Pastor je za predsednika SVM izabran 2007. godine.)

Prošlogodišnji izbori bili su posebni po velikokalibarskom sastavu izbornih lista – bili su tu potpredsednici stranaka, članovi predsedništava, šefovi vojvođanskih odbora, članovi izvršnih odbora, pa i šefovi lokalnih odbora. Prisustvo stranačkih odličnika zvučalo je kao nagoveštaj da će afirmacija političkih ciljeva preći na potpuno novi nivo, što je važilo i za atmosferu kojom su odisale sednice u godinama nakon 200o-e.

Nakon odlaska Dušana Bajatovića, koji je mandat vratio već oktobra 2012, u Skupštini su ostala trojica stranačkih potpredsednika – Branislav Bogaroški (LSV), Miroslav Španović (PUPS) i Igor Mirović (SNS). Mirović i Španović ujedno vode i vojvođanske organizacije svojih stranaka (NOTE: SNS nema Pokrajinski odbor, već Savet za Vojvodinu.) Poslanik DSS Branislav Ristivojević je predsednik PO te stranke, a portparol tog odbora je Milenko Jovanov, koji je i član IO DSS.

Značaj prisustva visokokotiranih stranačkih oficira ogleda se najbolje u Igoru Miroviću, koji s autoritetom koji crpi iz funkcija, održava značajan politički pritisak skupštinske opozicije, a faktički vlasti na državnom nivou koja pruža logističku asistenciju, na vojvođansku vlast. S obzirom na to da od juna prošle godine nije preuzeo nijednu javnu funkciju, očito je prihvatio ulogu komandanta “severnog fronta” u dokusurivanju DS.

(NOTE:  U redu gde sede poslanici SNS od stranačke arhitekture možda je vidljiviji “hijerarhijski” poredak unutar poslaničkog kluba. Naime, odmah iza Mirovića sede Bore Kutić, Saša Todorović i Ladislav Tomić – sva trojica su u septembru 2008. zajedno sa sadašnjim šefom napustili radikale i formirali zaseban poslanički klub  u Skupštini Vojvodine.)

Pored toga što im lider predsedava sednicama, među preostalih šest poslanika SVM je i jedan član Predsedništva (Šandor Egereši, predsedik Skupštine u prošlom sazivu) koji je i član Saveta stranke (pandam Glavnom odboru); članovi Saveta su  Atila Juhas i Ilona Pelt, koja vodi Zapadnobački odbor SVM.

U poslaničkim klubu LSV sedi predsednik Političkog saveta stranke (Dušan Jakovljev, koji je i potpredsednik Skupštine), predsednica Centra za edukaciju (Maja Sedlarević, bivša potpredsednica Skupštine), dok su Robert Kolar i Aleksandar Marton potpredsednici Izvršnog odbora LSV.

U izvršnom odboru svoje stranke sede i dvojica poslanika Ljajićeve SDPS (deo koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS) Uroš Kandić i Gavra Avramov.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *