Skupština Vojvodine dobila Alternativu za Vojvodinu. Da, novu poslaničku grupu.

Petoro do sada samostalnih poslanika u Skupštini AP Vojvodine formiralo je juče novu poslaničku grupu pod nazivom “Alternativa za Vojvodinu“, a o tome su danas pismeno obavestili predsednika Ištvana Pastora, saznaje Vojvođanska. Time je vojvođanska skupština dobila osmu poslaničku grupu, čije bi delovanje trebalo da bude ozvaničeno već na narednom okupljanju pokrajinskih poslanika.

Poslaničku grupu „Alernativa za Vojvodinu – Mađarski pokret – DZVM – Alternativa a Vajdasagert – Magyar mozgalom – VMDK“, ili skraćeno – „Alternativa za Vojvodinu“, fomirali su poslanici Tamaš Korhec, koji će biti šef poslaničke grupe, i Aron Čonka (obojica izabrani sa liste „Mađarski pokret za autonomiju“), bivši poslanici DS Jelena Balašević i Amir Beslimi, te bivši član “Dosta je bilo” Arsen Kurjački. Oni su, kako je potvrđeno Vojvođanskoj, juče potpisali Sporazum o formiranju zajedničke poslaničke grupe.

 

alt-za-vojvodinu

U tom Sporazumu, u koji je Vojvođanska imala uvid, između ostalog piše da članovi nove poslaničke grupe, i pored toga što su mandate ostvarili kao simpatizeri i članovi različitih političkih partija, „dele neke zajedničke političke i društvene vrednosti za čije ostvarivanje su spremni da zajednički deluju u okviru iste poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine“.

Prema saznanjima Vojvođanske, ova poslanička grupa negovaće kritičan odnos prema vlasti u Vojvodini. O svojim daljim planovima izvestiće javnost na konferenciji za medije koja će biti održana iduće nedelje.

Članovi „Alternative za Vojvodinu“ su iz različitih razloga do sada imali status samostalnih pokrajinskih  poslanika: Korhec i Čonka nisu, evo, sve do sada želeli da se priključe postojećim poslaničkim grupama; Balašević i Beslimi su napustili Demokratsku stranku nakon izbora u toj stranci a nakon toga i poslaničku grupu “DS-DSHV”, dok je Kurjački nedavno isključen iz poslaničke grupe „Dosta je bilo“.

 

napustili-ds-tvit

Nakon ovoga, u pokrajinskoj skupštini preostalo je još četvoro poslanika koji nemaju članstvo ni u jednoj  poslaničkoj grupi. Uz poslanicu Zelene stranke Branislavu Jeftić, samostalno deluju i tri poslanika Jedinstvene Srbije – Goran Gonđa, Jovana Medenica i Slavenko Unković – koji su mandate, inače, stekli kao kandidati na izbornoj listi „Ivica Dačić – SPS, Jedinstvena Srbija – Dragana Marković Palma – Patriotski pokret Srbije”.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *