Uvođenje novih simbola Vojvodine koštaće 2,25 miliona dinara. Za sada.

Odluka o izgledu i koršćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, koju je Skupština Vojvodine usvojila prošle nedelje, danas stupa na snagu i to će biti obeleženo svečanim podizanjem tradicionalne zastave AP Vojvodine ispred Banovine, sedišta Pokrajinske vlade  .

Novousvojena zastava naći će se, uz zastavu Republike Srbije i tzv. savremenu zastavu AP Vojvodine, i na kuli Banovine, na jarbolu ispred Skupštine Vojvodine, te na zgradama pokrajinskih organa i službi koje osniva AP Vojvodina.

zarko-zastava

Tradicionalna zastava Vojvodine (sa tradicionalnim grbom) od danas ispred Banovine (foto: Žarko Bogosavljević @zarkobns)

 

Uz postojeće dve, tradicionalna zastava Vojvodine moraće da se vijori i na zgradama jedinica lokalne samouprave na teritoriji Pokrajine. Kako pišu „Večernje novosti“, novosadski DES je iz 20 lokalnih samouprava već primio narudžbine za novom zastavom. Lokalne budžete to će koštati između 2000 i 6000 dinara po zastavi, u zavisnosti od dimenzija.

Koliko će uvođenje novih simbola koštati budžet AP Vojvodine?

Finansijski efekti na budžet AP Vojvodine i lokalne budžete biće „sveobuhvatno procenjeni“ prilikom donošenja uputstva o korišćenju simbola AP Vojvodine, što je zadatak Pokrajinske vlade na osnovu člana 14. PSO o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, stoji u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata za finansije upućenog Vojvođanskoj.

Ipak, u Finansijama već sada aspolažu procenom koliko će primena skupštinske odluke koštati pokrajinski budžet do kraja godine.

2,25 miliona dinara.

Za sprovođenje Odluke do kraja godine procena potrebnih sredstava utvrđena je u visini od 2,25 miliona dinara, a što je i razlog povećanja odgovarajućih rashoda u predloženom rebalansu budžeta za 2016. godinu.

 

Procena Finansija je da će ta suma do kraja godine biti utrošena na sledeći način:

 

  • Za uramljivanje grbova – 800.000 dinara
  • Za izradu pečata650.000 dinara
  • Za nabavku zastava – 800.000 dinara

 

Iako je za danas najavljeno svečano podizanje samo jedne zastave, u Sekretarijatu za finansije Vojvođanskoj je rečeno da je planirano da se zavijori ukupno četiri tradicionalne zastave (nije rečeno gde), za šta je izdvojeno 20.000 dinara.

 

  • Zastava Vojvodine – tradicionalna – 130×400 –  1 kom. – 7.800,00 dinara
  • Zastava Vojvodine – tradicionalna – 130×300 – 1 kom. –  5.850,00 dinara
  • Zastava Vojvodine – tradicionalna – 130×200 –  2 kom. x 3000,00 dinara  = 6000,00 dinara 

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *