Uoči 31. sednice: 4 životno važna pitanja

Ima ih još, ali ovo su četiri najvažnija pitanja koja je pokrenula inicijativa za promenu načina izbora pokrajinskih poslanika, o čemu će danas  raspravljati Skupština Vojvodine.

Zašto se baš sada predlaže  nova odluka o (novom načinu) izboru poslanika u Skupštinu Vojvodine?

Zvanično, u stranci koja je pokrenula inicijativu za izmenu izborne odluke, LSV, kažu da je dve godine pre održavanja narednih pokrajinskih izbora „pristojan trenutak za usvajanje novih izbornih pravila“. Kad bi neko i mogao da se zakune da će narednih izbora zaista biti tek na proleće 2016, onda ovom potezu, pa i tajmingu zaista ništa ne bi imalo da se zameri. Ipak, od četiri izborne odluke, po kojima su održavani izbori od 1992. do 2012, tri su donete neposredno uoči održavanja izbora; i dalje važeća doneta je , recimo, 10. avgusta 2004, a izbori su održani 19. septembra 2004. I četvrta izborna odluka, a zapravo prva u nizu, imala je donekle takvu sudbinu: usvojena je 24. septembra 1991, za potrebe izbora koji su bili planirani za novembar te godine. Avaj, ti su izbori, zakazani za 10. novembar, bili su – usled proglašenja neposredne ratne opasnosti i mobilizacije – otkazani,  te su održani tek na proleće 1992. godine.

Dakle, ukoliko bi za nekoliko meseci ipak bili raspisani novi pokrajinski izbori, za ovaj saziv Skupštine Vojvodine moglo bi se komotno reći da je, ako ništa drugo, barem dostojan nastavljač tradicije.

Ne treba, takođe, smetnuti s uma da uvođenje čisto proporcionalnog sistema na narednih izborima manjim strankama daleko više odgovora od kombinovanog sistema, koji dokazano pogoduje jedino velikim strankama: juče DS, sutra SNS.

 

pajtić

Spasavanje redova Vlade (preuzeto sa kurir-info.rs)

 Da li predlagači nove izbore odluke (LSV, SNS, SPS, DSS, SRS, NDS, Treća Srbija…) čine novu skupštinsku većinu?

Ova ad hoc koalicija trenutno ima dovoljno poslanika za usvajanje nove izborne odluke, i to je tema oko koje su – za sada – jedino postigli dogovor. Njene kapacitete stranke u toj koaliciji, međutim, različito vide: SNS, recimo, i kao većinu koja može da obori aktuelnu pokrajinsku vlast. Ili će izazvati nove izbore, svejedno. Možda za naprednjake, jer osim njih – malo kome se u narednim mesecima ide na izbore. Nije, otuda, malo onih koji u iniciranju izmena izborne odluke vide prvenstveno pritisak na Bojana Pajtića da konačno pristane na rekonstrukciju Pokrajinske vlade, za šta se već duže vreme zalaže LSV, koja sa DS i SVM, inače, već 14 godina tvori vladajuću koaliciju u Vojvodini. „Vidi, Bojane“, glasi ta poruka, „ako smo namakli većinu da izmenimo izbornu odluku, još lakše ćemo se okupiti da te smenimo.“

Ko će glasati za novu izbornu odluku?

Predlog nove izborne odluke podržan je potpisima 63 poslanika i verovatno se na njih sve računa, bez obzira što su predlagaču prihvatljiva 3 od 4 podneta amandmana SRS, nijedan od dva koje je podneo DSS, dok je NDS imao sugestije o uvođenju otvorenih listi, ali do juče u 11 časova nisu podneli nijedan amandman. Predlagač je odbio i amandman DS kojim se traži uvođenje personalizovanog propocionalnog sistema, ali će se o njemu, kao i o amandmanima SRS i DSS, naravno, ipak glasati na samoj sednici. Ukoliko bi nekim čudom bio prihvaćen amandman DS (duga je noć…), usvajanje izborne odluke moralo bi da bude prolongirano, budući da predlog demokrata zahteva velike intervencije u tekstu predloga odluke. (NOTE: CeSID je svojevremeno predložio da se personalizovani proporcionalni sistem uvede za lokalne izbore – PREDLOG.)

DS i SVM će, kako je potvrđeno ovom blogu, stav prema novoj izbornoj odluci doneti neposredno pred početak sednice, a sva je prilika da će njihovi stavovi biti sihronizovani. U činjenici da je predlog nove izborne odluke ušao u proceduru u ponedeljak, 3. juna, a da je predsednik Skupštine i lider SVM Ištvan Pastor sednicu zakazao za 6. jun (!), iako je za to imao rok od 10 dana (član 80, stav 3 Poslovnika), sasvim, sasvim dovoljno govori o raspoloženju predsednika Skupštine prema ovoj inicijativi, a njegovi poslednji medijski istupi – i o samom proporcionalnom sistemu.

I, neizbežno pitanje: ima li promena u klupskom poreku u Skupštini?

Kakvo je to pitanje?! Ima, naravno. U ponedeljak su klubu „Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić“ pristupili dosadašnji član kluba „Izbor za bolju Vojvodinu“, Neđeljko Konjokrad, i dosadašnji nezavisni poslanik, takođe bivši poslanik DS, Dušan Inđić. Zvanično, klub SNS sada broji 27 poslanika – ro pod uslovom da Saša Todorović (SNS) još nije podneo ostavku (a morao bi) zbog izbora za gradonačelnika Sombora. Bio bi red i da Skupština konačno konstatuje prelazak dvojice poslanika DS, Srđana Zavišina i Lazara Račića, u redove Treće Srbije, budući da je taj transfer obavljen još 17. maja, u vrema katastrofalnih poplava u Srbiji. Posle ovih promena, klub “Izbor za bolju Vojvodinu” sveden je na 49 poslanika.

Izvesno je, međutim, da SVM na današnjoj sednici neće predložiti zamenu za Atilu Juhasa, koji je na poslednoj sednici podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog prelaska na mesto državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *