Skupština razmatra Predlog deklaracije o ustavnim i zakonskim pravima AP Vojvodine [LIVE BLOGGING]

12:15

Nastavlja se duel poslanika SRS i SNS.  Santovac uzvraća da Miroviću pokazuje nervozu zbog “prihvatanja briselskog sporazuma.”

12:14

Gdin Santovac je trojanski konj Demokratkse stranke. Ili ćete nas podržati, ili ćete ulogu trojanskog konja odigrati do kraja. (Igor Mirović, SNS)

12:06

Zadatak deklaracije je da se stvori nezadovoljstvo građana Vojvodine, zbog navodnog odnosa Beograda prema Pokrajini, ali i u ostatku Srbije, gde će se opet gunđati “šta sad oni  u Vojvodini opet hoće!?”. A krajnji cij je promena Ustava, gde bi AP Vojvdini  bile vraćene nadležnosti iz 1974.  U tome treba da učestvuju i SNS i DS.  (Saša Santovac, SRS)

11:56

Pastor izrazio nadu da će se “otvorena pitanja” rešavati na narednim sednicama Odbora za ustavno-pravna pitanja.

11:54

Rasprava na Odboru pokazala da postoje otvorena pitanja preko kojh se ne može više prelaziti, o njima više ne može da se ćuti.  (Pastor)

11:50

Poslaniku Mijiću (DS) nije promaklo Pastorovo “dajem reč samom sebi” 😉

mijic

11:49

Rasprava na Odboru za ustavno-pravna pitanja pokazala da je tekst deklaracija postao poligon za poltičku borbu i povod za često neodmerene izjave. Ta je rasprava bila “i skladu s očekivanjima i u skladu s nadanima”. (Pastor)

11:47

Poslanicima se obraća predsednik Skupštine Ištvan Pastor. “Od početka aprila, kada se pojavio tekst deklaracije, svedočili smo najgorem periodu u istoriji Skuptine Vojvodine.”

11:44

Ako neko misli da će Vojvodina da ćuti, taj grdno greši. (Pajtić)

11:41

“Sve se u Srbiji sme, samo Skupština Vojvodine ne sme da istakne zahtev za poštovanje Ustava. Građani Vojvodine ne žele da se ćuti, a mi slušamo glas građana, i zato je ova famozna deklaracija danas na dnevnom redu.” (Bojan Pajić, predsednik Vlade AP Vojvodine)

11:33

[OFF TOPIC] [IZVORI] Sutra bi trebalo da budu poznati kandidati za predsednika novosadskog odbora DS. Kao jedan od kandidata pominje se Miloš Gagić, nekadašnji “otporaš”.

11:31

Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine prva tačka dnevnog reda.

11:29

goran

Pogled iz poslaničke klupe by Goran Gonđa (SPS)

11:20

SRS traži dopunu dnevnog reda inicijativom za promenom Pokrajinske skupštine odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine. Traže proporcionalni sistem, ukazujući na velike troškove važećeg sistema. Skupština nije prihvatila ovaj predlog.

11:14

200520132285

Počela 17. sednica Skupštine AP Vojvodine.

11:05

200520132284

Milenko Jovanović (DSS) očekuje da će Ustavni sud Srbije proglasiti neustavnim delove Statuta AP Vojvodine.  USS je za sutra zakazo javnu raspravu o vojvođanskom Statutu.

Početak sednice, inače, po običaju, kasni, jer poslanici i dalje pristižu.

10:38

200520132283

Poslanici SNS i SPS predali su na pisarnici Vlade Vojvodine zahtev za ostavkom predsednika Vlade Bojana Pajtiča, uz potpise više od 160.000 građana (od toga oko 130.000 prikupila SNS). U izjavi novinarima Igor Mirović, šef vojvođanskih naprednjaka ponovo je osudio Predlog deklaracije i najavio da će opozicija  voditi oštru polemiku o tom tekstu na današnjoj sednici.

8:57

U 11 časova trebalo bi da počne 17. sednica Skupštine AP Vojvodine na čijem je dnevnom redu kontroverzni Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine. O ovom predlogu Skupštiina je trebalo da se izjasni još 10. aprila, ali je ta sednica, zbog velike bure u javnosti ali i neslaganja u samoj vladajućoj koaliciji u Pokrajini, otkazana. Optužujući vojvođansku vlast za separatizam, veći broj stranaka, predvođenim SNS i SPS, i udruženja organizovalo je u Novom Sadu 12. aprila protestni skup s kojeg je potekao zahtev za povlačenjem teksta deklaracije, te za ostavkom premijera Bojana Pajtića. U cilju smirivanja tenzija, Skupština Vojvodine je kompletirala Odbor za ustavno-pravna pitanja, koji je na svojoj prvoj sednici 13. maja razmatrao tekst deklaracije. Tom prilikom usvojeno je 6 amandmana SVM i LSV, kao svojevrsni ustupak DS tim strankama, koje su DS zamerile način na koji se tekst deklaracije svojevremeno pojavio u javnosti, odnosno to što su o samoj deklaraciji saznali pred njeno usvajanje na sednici Vlade Vojvodine. Opozicija je najavila da će glasati protiv Predlog deklaracije ocenjući da je reč o “opasnom aktu” pre sveg po građane u Vojvodini.

Prema sazivu za današnju sednicu, poslanici bi trebalo da raspravljaju i o izveštaju o poslovanju u 2012. godini Fonda za podršku investicija u Vojvodini, odnosno Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *