Novi klupski poredak

Dan nakon što je u u Skupštini Vojvodine formiran poslanički klub Nove demokratske stranke, na sajtu Skupštine Vojvodine već se našao podatak o novom, sedmom poslaničkom klubu u pokrajinskoj skupštini

Image

Novi poslanički klub (zasad) tvori petoro bivših poslanika kluba „Izbor za bolju Vojvodinu“ u kojem su se 2012. našli kao kandidati s liste „Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić“. Osim Mate Matarića koji je bio kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a gde i dalje obavlja potpredsedničku funkciju, preostalih četvoro (Miloš Gagić, Robert Santo, Ivana Milić i Tanja Dokmanović) na izbornoj listi su se našli kao kandidati Demokratske stranke.

Potonji „secesionizam“ najdrastičnija je promena na planu klupskog poretka u Skupštini Vojvodine: u ovih 19 meseci trajanja Sedmog saziva, migracije poslanika iz kluba u klub bile su izuzetno retke.

Na konstitutivnoj sednici, 22. juna 2012. formirano je šest poslaničkih klubova koji su okupljali 116 (od120) poslanika – van klupskog poretka ostao je samo DSS, koji je na izborima te godine osvojio samo četiri mandata. (NOTE: Za formiranje poslaničkog kluba potrebno je najmanje pet poslanika.)

U međuvremenu, DSS je ostao bez jednog poslanika, a promene u svom sastavu osetili su još samo klubovi „Izbor za bolju Vojvodinu“ i „Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić“.

Lista „Izbor za bolju Vojvodinu“ osvojila je na izborima 2012. godine 58 poslanika, ali se tom klubu odmah pridružio poslanik Milivoj Vrebalov, kandidat „Vojvođanskog preokreta“. (NOTE: Vrebalov je u međuvremenu napustio LDP i prešao u DS, i trenutno je član Predsedništva te stranke.)

U januaru ove godine taj je poslanički klub napustio Darko Vukoje, koji je prešao u klub „Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić“, koji tako trenutno broji 25 poslanika.

Naprednjaci su, inače, u Sedmi saziv ušli s 23 poslanika u svom klubu, da bi im se nakon godinu dana pridružio poslanik DSS Bogdan Laban.

Iako nominalno postoji, klub SRS nastavlja da deluje u krnjem sastavu, sa samo dva člana, ali samo dok ne budu verifikovani mandati zamena za troje poslanika koji su pre mesec dana podneli ostavke. Ako za to bude bilo vremena, naravno.

Dalju sudbinu tekućeg saziva, Skupština iščekuje sa sledećim klupskim poretkom:

 

Izbor za bolju Vojvodinu  –  53 poslanika

Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić  – 25 poslanika

SPS-PUPS-JS-SDP Srbije  – 12 poslanika

Liga socijaldemokrata Vojvodine  – 10 poslanika

Savez vojvođanskih Mađara  – 7 poslanika

Srpska radikalna stranka  – 5 poslanika

Nova demokratska stranka  – 5 poslanika

(Bez poslaničkog kluba je DSS, sa troje poslanika.)

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *