Dve godine Sedmog saziva

Kao nijedan od prethodnih pet (od ukupno šest) saziva, akutelni Sedmi saziv ušao je (22. juna) u treću godinu mandata ophrvan dvostrukom neizvesnošću: 1) da li će u ovom sastavu dočekati redovne izbore i 2) do kada će opozicija ostati opozicija, a vlast – vlast?

Nestabilnost vladajuće koalicije, manifestovano kroz osipanje poslaničkog kluba „Izbor za bolju Vojvodinu“ (DS) i podeljenost njenih članica prilikom glasanja, obeležilo je prethodnu godinu, bacivši tako u zasenak usvajanje, po svim merilima, ubedljivo najvažnije odluke – novog Statuta AP Vojvodine.

U tesnoj vezi s gornjim neizvesnostima je i najavljena rekonstrukcija pokrajinske vlasti, tim pre jer niko nije spreman da se zakune u to da li takvo rešenje uopšte može da ima efekte u okolnostima kada opozicija, osokoljena martovskim izborima, intenzivno priprema teren za promenu vlasti.

U drugoj godini rada ovaj skupštinski saziv je nastavio da bude hiperaktivan, barem kada je reč o broju zasedanja (u odnosu na prethodne sazive). Plastično rečeno – ovom sazivu nedostaje još tri sednice da bi bio oboren rekord u broju okupljanja pokrajinskih poslanika u toku jednog saziva.

U drugoj godini rada poslanici vojvođanske skupštine usvojili su nova, inače peta, izborna pravila, usvojili su novi Poslovnik i Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine.

 

infografik(Infografik by Sneža i Ćosa)

 

 

NAPOMENA: Podaci u infografiku baziraju se na odgovorima Skupštine Vojvodine na zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *