Razrešenje Gorana Ješića?

Umesto da na nekoj od narednih sednica konstatuje njegovu ostavku, Skupština Vojvodina mogla bi sutra Gorana Ješića da razreši funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i funkcije potpredsednika Pokrajinske vlade.

Više poslanika Demokratske stranke potvrdilo je ovom blogu da će na sutrašnjoj sednici biti zatraženo proširenje dnevnog reda s predlogom za Ješićevim razrešenjem.  Potvrdili su takođe da se o inicijativi predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića za razrešenjem člana svog kabineta juče razgovaralo na sastanku poslaničke grupe “Izbor za bolju Vojvodinu”.

Odlazak Ješića iz Banovine odavno nije sporan – on je, naime, sâm još početkom maja najavio ostavku ukoliko Pajtić bude izabran za predsednika DS, te je tu odluku potvrdio odmah nakon Pajtićevog izbora  – ali niko nije očekivao “ubrzavanje odlaska” na ovaj način. Ješić je na Izbornoj skupštini DS izabran za potpredsednika stranke.

Poslanici DS, koji su tražili anonimnost, tvrde da iza razrešenja stoje isključivo politički razlozi, ukazujući na određene Ješićeve javne istupe u kojima je kritikovao politiku DS.  Do zvaničnog obrazloženja koje će sutra biti ponuđeno poslanicima, Vojvođanska, međutim, nije uspela da dođe.

Ješić, koji se nalazi na godišnjem odmoru, iznenađen je ovakvim obrtom, tim pre jer, kako kaže, njegova ostavka i  odlazak iz Vlade, nijednog trenutka nisu bili upitni.

“Bio je dogovor da ostavku podnesem čim potpišem isplaćivanje novca svim preduzećima koja su učestvovala u nedavnoj odbrani od poplava u Sremu, a to bi trebalo da bude za desetak dana”, naveo je Ješić u izjavi za Vojvođansku.

Izvor u Skupštini Vojvodine rekao je ovom blogu da je “inicijativu za Ješićevim razrešenjem uputio predsednik Pokrajinske vlade”, ali je pritom –  ne slučajno, čini se – podsetio na to da je pre rasprave o tom predlogu potrebno da ona bude uvrštena u dnevni red.

Po ovome, inicijativa se u Pisarnici Skupštine našla danas u prepodnevnim časovima. Na takav zaključak upućuje čl. 87 Poslovnika Skupštine AP Vojvodine:

(…) Predlozi da se odluka ili drugi akt donese po hitnom postupku i predlozi koji se odnose na izbor, imenovanja, razrešenja i prestanak funkcije, dostavljaju se najkasnije 24 časa pre početka sednice Skupštine…

 

Da li će predlog o razrešenju dobiti dovoljnu podršku poslanika da se o njoj i raspravlja, kao što predviđa čl. 52 Statuta AP Vojvodine, sagovornici Vojvođanske o tome, međutim, nisu imali precizan odgovor, ali su ipak upozorili na to da bi “odbijanje sigurno moglo da izazove još veće probleme u DS”.  Prema istom članu Statuta, član Pokrajinske vlade biva razrešen te funkcije ako za to glasa najmanje 61 poslanik.

 

jesic

(preuzeto sa kurir-info.rs)

Nezvanično se može čuti da će Ješićev resor u vd stanju voditi njegov zamenik, Branislav Knežević i to sve dok se (ako se…) DS, LSV, SVM i NDS ne dogovore o tome kako će izgledati rekonstruisana Pokrajinska vlada. Opet nezvanično, kao Ješićev naslednik pominje se Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV.

Kako god se okrene, Ješićev sekretarijat će u novoj podeli karata pripasti Ligi socijaldemokrata Vojvodine, i stoga se za sutrašnju, 33. sednicu može s dosta rezona reći da je uvod u rekonstrukciju Pokrajinske vlade.

Ako ništa drugo, Pajtićeva vlada će sutra sasvim sigurno prerpeti izmenu. Umesto Andora Delija, koji je zbog izbora za evroposlanika podneo ostavku, za novog pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne manine-nacionalne zajednice biće izabran takođe kadar SVM Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža.  Ovo kadrovsko rešenje najavio je juče sam lider SVM Ištvan Pastor.

 

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *