Uoči 33. sednice: Početak rekonstrukcije

Možda ne i poslednju (!) pre letnje pauze, 33. sednicu obeležiće prve promene u Pajtićevoj vladi od njenog formiranja, 11. jula 2012. godine.  Ostavka Andora Delija na mesto potpredsednika Vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i izbor novog sekretara, Mihalja Njilaša (obojica na predlog SVM), očekivana je stvar još od izbora Delija za poslanika u Evropskom parlamentu, 25. maja ove godine.  Samo se čekalo da prvi evroposlanik iz Srbije 1. jula verifikuje svoj mandata.

Sa mogućim razrešenjem Gorana Ješića, takođe potpredsednika Vlade i ujedno sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, stvari, međutim, stoje drugačije budući da se ta inicijativa pojavljuje neočekivano, čak i za samog Ješića.  Ukoliko ova tačka bude uvrštena u dnevni red, a potom za smenu vladajuća koalicija plus NDS bude glasali složno, dobićemo prvi odgovor na pitanje o tome kako napreduju aktuelni razgovori između tih stranaka.  I kada i kakva nas očekuje rekonstrukcija Pokrajinske vlade.

Šta je još na meniju 33. sednice?

1. Završni račun budžeta APV za 2013. Drugi deo odgovora o toku pregovoa Četvorke daće broj poslanika koji budu podržali Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta AP Vojvodine za 2013. godinu i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budzetu APV za 2013. godinu.

U protekloj godini, ostvareni budzet iznosio je 66,9 milijardi dinara. Budzetski prihodi su iznosili 61,9 milijardi dinara, što je za nešto više od 4 milijarde manje nego 2012. godine. Prihodi preneti iz ranijeg perioda u iznosu od 4,9 milijardi dinara, a što sve zajedno čini 86,39 odsto u odnosu na planiranih 77,4 milijardi. Rashodi su ostvareni u visini od 61 milijarde dinara. Prema završnom računu budzeta AP Vojvodine za 2013. godinu, ostvaren je suficit 4,2 milijarde dinara.
Ustupljeni poreski i ostali budzetski prihodi ostvareni su u iznosu od 12,6 milijardi dinara ili skoro 110 odsto. Transferna sredstva su ostvarena u iznosu od 37,8 milijardi dinara, što čini 80 odsto u odnosu na planiranih 47 milijardi dinara. Transferna sredstva čine 61 odsto ukupno ostvarenog budzeta u 2013. godini. Primanja od domaćih zadužuvanja ostvarena su u visini od 4,9 milijardi dinara ili 70 odsto u odnosu na planiranih 7,1 milijardu dinara. Prihodi od privatizacije su ostvareni u iznosu od 322 miliona, što je nešto više od planirani.

 

(Iz saopštenja sa sednice Pokrajinske vlade, 28. maja 2014.)

 

 

2. Izveštaj o poslovanju JVP Vode Vojvodine u 2013.  Svakako bolji od onog iz 2012.

 

Vode V

 

3. Nova Pokrajinska skupštinska odluka o Skupštini Vojvodine. Prva od pet PSO koje bi trebalo da budu usvojene do 30. avgusta, odnosno tri meseca nakon usvajanja PSO o sprovođenju Statuta APV. U odnosu na prethodnu, ova PSO je kraća i načelnija: nisu pobrojane nadležnosti iz Statuta, procedure će detaljno biti opisane u novom poslovniku, dok će o Službi Skupštine biti doneta posebna odluka.

Što se tiče novina….

1. Skupština, shodno novom Statutu, ne vrši više normativnu vlast, već “normativne i druge funkcije”;

2. opet shodno Statutu, poslanici više nemaju pravo na interpelaciju;

3. sekretar Skupštine postaje generalni sekretar Skupštine, s dosadašnjim nadležnostima;

4. i, kao najveća novina: uvodi se pravo poslanicima da na početku sednice 60 minuta postavljaju pitanja članovima Pokrajinske vlade, što im ne isključuje pravo na poslanička pitanja na kraju sednice.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *