Vreme (ni)je za letnji raspust

Da li je jučerašnje okupljanje pokrajinskih poslanika bilo i poslednje…pre letnjeg raspusta?

Striktno tumačenje propisa kaže – nije.

Oni poslanici koji su upoznati s Pokrajinskom skupštinskom odlukom o Vladi AP Vojvodine komotno bi mogli da zapevaju „Zbog Ješić Gorana, nema nam još odmora“.

Član 19. te odluke, naime, kaže:

Predsednik pokrajinske vlade dužan je da predloži Skupštini izbor novog člana pokrajinske vlade u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog člana pokrajinske vlade.

 

Skupština Vojvodine juče je razrešila Gorana Ješića funkcija potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – ergo, predsednik Pokrajinske vlade do 17. jula mora da predloži Skupštini Ješićevog naslednika.

Do tada, trebalo bi da ovlasti člana svog kabineta da privremeno preuzme vođenje (Ješićevog) resora. To, takođe, stoji u pomenutom članu odluke o Pokrajinskoj vladi.

Ovlašćenja člana pokrajinske vlade kome je prestao mandat vrši član pokrajinske vlade koga predsednik pokrajinske vlade ovlasti.

 

Pajtić će, kako se nezvanično može čuti, tu odluku doneti večeras tokom sastanka s najbližim saradnicima iz Vlade (čitaj: iz DS), među kojima će biti i budući „vd sekretar za poljoprivredu“. Njegovo ime verovatno će sutra biti obznanjeno.

pajtić ješić

(preuzeto s vojvodina.gov.rs)

 

Postoji, međutim, i specifična škola mišljenja koja insistira na razlici između „predlaganja (novog sekretara)“ i „održavanja sednice“. Drugim rečima – nije problem u tome da se predlog do 17. jula nađe u Skupštini, već da li će postojati, hm, uslovi da se ta sednica – i održi.

Sam Pajtić je više puta ponovio da ne isključuje mogućnost da DS prepusti vođenje tog resora nekoj drugoj stranci. Ta druga stranke je LSV, što on nije potvrdio, ali je to svima već poznato.

Ukoliko Skupštini predloži kandidata za novog člana Vlade iza kojeg stoji LSV, to će biti signal da je deo rekonstrukcije, pardon – reformatiranja, uspešno okončan. Pajtić je danas u Kažiprstu izjavio da je „moguće vrlo brzo postići dogovor o reformatiranju Pokrajinske vlade“.

Ukoliko postoji dobra volja, dogovor o svemu moguće je postići za nekoliko dana, kazao je predsednik Pokrajinske vlade i lider DS.

Ostaje pitanje – šta ako se ne bude postigao sveobuhvatni dogovor o sastavu nove Vlade, već samo o Ješićevom nasledniku? Hoće li samo zbog toga usred jula uslediti mobilizacija poslanika vladajuće većine? I da li će ona biti uspešna?

A vladajuća većina je već na prošloj sednici opasno kuburila s brojnošću – za Ješićevu smenu glasalo je jedva 63 poslanika. Navodno, odmori su već počeli…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *