Skupština dobija lift i svetlosne kupole

Zaposleni čije se kancelarije nalaze u najtajnovitijem delu zdanja Skupštine Vojvodine, njegovom drugom spratu, do minulog vikenda morali su da se isele i da pronađu privremeni smeštaj po drugim kancelarijama.

Već u ponedeljak, 8. jula počeli su radovi na adaptaciji i sanaciji tog sprata, što je, prema zvaničnim podacima, najozbiljnije ulaganje u skupštinsko zdanje nakon više od 30 godina.

Image

(preuzeto sa dnevnik.rs)

Nakon završetka adaptacije drugi sprat (to je tzv. tavanski prostor koji se nalazi iznad međusprata s kabinetima potpredsednika i sekretara Skupštine) biće pretvoren u poslovni deo, a koristiće ga poslanički klubovi.

Uporedo sa tim, biće izgrađen lift kao i krovni svetlarnik, navodi se u informaciji koja nam je dostavljena iz Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Planirano je da svi radovi budu završeni najkasnije za tri meseca a ovogodišnji pokrajinski budžet to će koštati 36 miliona dinara.

Površina drugog sprata iznosi 415, 50 kvadratnih metara, ali će se radovi obavljati na gotovo duplo više – 887,90 kvadratnih metara. Tih 452 kv.m razlike odnosi se na radove na etažama „kuda prolazi lift, od suterena, prizemlja, I sprata i II sprata, a ne zahteva radove na krovu, već samo  na tavanici, gde se probija otvor za lift, a u suterenu je temelj za lift okna“.

Ugradnjom lifta prostorije u Skupštini Vojvodine biće daleko dostupnije nego sada osobama s invaliditetom.

Kakva će biti svrha krovnog svetlarnika?

Image
(iz informacije Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa)

S obzirom na to da se zvanično smatra tavanskim prostorom, drugi sprat Skupštine Vojvodine nikad se nije dičio preterano dobrim uslovima za rad. Od uslova za rad, međutim, zaposlene u pokrajinskoj skupštini i retke posetioce više je užasavao samo jedini način da se do tog dela zgrade stigne – nestvarno usko stepenište.

E, planiranim radovima bi, konačno, i to trebalo da bude promenjeno.

Image

(iz informacija Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa)

Inače, za pomenute radove u Skupštini Vojvodine bilo je planirano da se izdvoji  39.320.000,00 dinara bez PDV, odnosno 47.184.000,00 dinara sa PDV-om. Radovi su, međutim, ugovoreni na iznos od 29.994.104,74 bez PDV; odnosno na 35.992.925,69 sa PDV-om.

Image

(iz informacije Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa)

Poslednje “sređivanje” Skupštine Vojvodine bilo je 2009, kada je za potrebe Samita predsednika zemalja centralne Evrope uređena Velika sala. Ti radovi koštali su 14 miliona dinara.

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *