Poslanici šalju transregionalni friend request

Poput kolega iz Skupštine Srbije i poslanici vojvođanske skupštine uskoro će moći da se učlanjuju u grupe prijateljstva, ali, shodno svom položaju, te veze će moći da ostvaruju isključivo s regionalnim parlamentima. O pravilima za formiranje okavkvih grupa pre nekoliko dana informisani su članovi Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, a pre toga i poslanički klubovi internim pismom poslatim 13. maja ove godine.

Image

Interesantno je da su pravila za formiranje grupa prijateljstva uvrđena još oktobra 2010. godine, ali za ove nepune tri godine nije bilo interesovanja među poslanicima za druženje s kolegama iz drugih regiona.

Pravila za obrazovanje grupa prijateljstva su sledeća:

Image

Poslanicima je sugerisano da grupe prijateljstva obrazuju sa poslanicima predstavničkih tela regiona sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji ili već postoje dugogodišnji kontakti: Istarska županija , Vukovarsko-srijemska županija (Hrvatska), Baden-Virtemberg  (Nemačka), Friuli Venecija Đulija (Iralija), Štajerska i Gornja Austrija (Austrija), Čongrad, Bač-Kiškun (Mađarska), Županija Timiš, Županija Alba Julija, Županija Karaš Severin (Rumunija), Trnavski region (Slovačka). Na tom spisku je i Republika Srpska, a za grupu prijtateljstva sa skupštinom tog BiH entiteta, kako se može čuti, veoma su zagrejani poslanici SNS i SPS.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *