Hiperaktivni saziv

Skupština Vojvodine održaće danas svoju 18. sednicu u ovom sazivu, a do kraja meseca, prema nezvaničnim najavama, još jednu. Ukoliko ta 19. sednica bude održana pre 22. juna, kada se navršava godinu dana od konstituisanja Sedmog saziva, s tim saldom ovo bi bila ubedljivo najaktivnija garnitura poslanika od konstituisanja prve višestranačke Skupštine Vojvodine 1992. godine – i to ne samo u prvog godini mandata.

S današnjom sednicom aktuelni saziv izjednačiće se s ukupnim brojem sednica održanim tokom Drugog saziva (1993-1997.) Stanje stvari se ni najmanje ne menja čak i ako se ovom sazivu otpiše jedna sednica-  ona svečarska, održana 24.11,  povodom 94. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. To je opet više od skora Trećeg saziva (1997-2000.), kada je održano ukupno 16 sednica. U Prvom sazivu bilo ih je jedva šest, ali je taj saziv trajao svega godinu i po dana.

Sazivi nakon oktobra 2000. bili su daleko aktivniji. U Četvrtom sazivu (2000-2004.) održano je 34,  sednice, u Petom ih je bilo 27 a u Šestom 34. Ukoliko nastavi ovim tempom, aktuelni saziv će svoje prethodnike nadmašiti već na polovini mandata – naravno, ukoliko idući izbori budu (tek) 2016. godine.

Međutim, kad se pogleda aktivnost u prvoj godini mandata, aktuelni saziv nema premca: u prvoj godini Četvrtog saziva održano je osam sednica, u prvoj godini Petog 12, a u istom periodu Šestog saziva – 11, od čega su tri sednice održane istog dana. Naposletku, nijedan saziv nakon 2000. u jednoj godini mandata nije održao toliko sednica kao aktuelni u svojoj prvoj godini.

Pri donošenju suda o tome da li se za vojvođanske poslanike uopšte sme vezivati pojam (hiper)aktivnost, trebalo bi na umu imati nadležnosti AP Vojvodine, pa i činjenicu, koja iz toga proizilazi, da su poslanici u obavezi da se sastaju najmanje četiri puta godišnje. Tako, naime, propisuje Statut AP Vojvodine u član 42.

Image

Tokom čitavog Trećeg saziva održano je manje sednica nego u prvoj godini aktuenog, Sedmog saziva

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *