Šta nakon ostavki troje poslanika SRS?

(Ne)očekivane ostavke troje pokrajinskih poslanika Srpske radikalne stranke, među kojima su bivši šef poslaničkog kluba te stranke i njegov zamenik, izvesno je da najviše mogu da ugroze i ovako dobrano poljuljano samopouzdanje radikala. Sam odlazak radikalske trojke neće, međutim, ostaviti posledice po brojno stanje u poslaničkim klubovima  pa tako i zvanični odnos snaga u Skupštini Vojvodine. Ono što ipak ostaje nepoznato jeste kako će se sve to odraziti na računice koje se, s ciljem očuvanja ili promene vlasti, svejedno je, već mesecima prave..

S ozbirom na to da je SRS svih svojih 5 mandata u Skupštini Vojvodine osvojila na izborima po proporcionalnom sistemu, troje demisioniranih radikala biće uskoro zamenjeno novim poslanicima. Na osnovu redosleda na izbornoj listi “Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj”, a u skladu sa članom 79. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, poslanički status će najverovatnije steći Ivana Zečević, Lazar Čavić i Nikola Lalić. Svi troje se, inače, nalaze i na izbornoj listi SRS za parlamentarne izbore 16. marta – Zečević je na 18. mestu, Lalić na 47 a  Čavić 163. mestu.

Mandati troje novih poslanika SRS – ukoliko oni, naravno, prihvate poslanički status – biće verifikovani tek nakon sednice na kojoj budu konstatovane ostavke njihovih dojučerašnjih stranačkih kolega. Sva je prilika da naredna, 28.  sednica Skupštine Vojvodine neće biti održana pre završetka kampanje za izbor poslanika u Skupštinu Srbije.

Prema brojnim najavama, čim se završi ta kampanja otvoriće se pitanje opstanka sadašnje pokrajinske vlasti. U svim dosadašnjim računicama, radikali nikad nisu ozbiljno svrstavani u tabor koji oponira Bojanu Pajtiću. U tom kontekstu, veoma je indikativna izjava sada već bivše poslanice SRS Marijane Četojević.

 Mi smo na ranijim konferencijama (za medije) naglasili da ćemo glasati za rušenje DS u Vojvodini, ali do danas nismo čuli da je to potvrđeno. Štaviše, provejava prećutno mišljenje da će se ipak dati podrška rećimu DS.

Image

Marijana Četojević (dnevnik.rs)

[EDIT]:  Na konferenciji za novinare u sedištu GO SNS Zrenjanin, Saša Santovac je potvrdio da je prešao u redove te stranke.

 

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *