Uoči 28. sednice: Četiri bitna slova “P”

Tri meseca nakon poslednjeg okupljanja pokrajinskih poslanika – period koji je obeležilo osipanje najbrojnijeg poslaničkog kluba i po isti klub nepovoljni rezultati parlamentarnih izbora, i tome posledično pozivi na raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, vladajuća koalicija (čitaj Vlada APV) izlazi na sutrašnju 28. sednicu Skupštine Vojvodine s dnevnim redom koji ni u jednom slovu ne odiše nadasve opipljivom postizbornom/predizbornom tenzijom.

Štaviše, kao da je sve u najboljem redu, poslanicima je ponuđen dnevni red s standardnim kadrovsko-izmene-statuta- pokrajinske-ustanove-davanje-saglasnosti- na-izveštaj dnevnim redom, no među njima se ipak našao i jedan ozbiljan i prilično obiman (269 strana) dokument, a tiče se razvoja Vojvodine.

Reč je o Programu razvoja AP Vojvodine od 2014. do 2020. godine sa Akcionim planom za realizaciju prioriteta programa razvoja AP Vojvodine za period od 2014. do 2020. godine, koji je, nakon javne rasprave po većim gradovima Pokrajine, pripremio Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

U najkraćim crtama, prvi čovek tog sektretarijata Branislav Bugarski za tak dokument kaže da je sačinjen “kako bi bili definisani jasne smernice i prioriteti rada u AP Vojvodini u narednom periodu, te da bi na jezik parntera iz EU bilo prevedeno sve ono što Vojvodina želi da bude urađeno”.

 

Bane1   Definisana su 4 prioriteta u razvoju Pokrajine i njima će biti poklonjena dužna pažnja: ljudski resursi, razvoj infrastrukture za pristojan život i rad, održivi ekonomski rast izgradnja  institucija. (Branislav Bugarski)

 

 

 

Do 2017. godine u ovaj program biće potrebno uložiti 170 milijardi dinara, od čega bi iz pokrajinskog budžeta trebalo da bude izdvojeno 22 milijarde. Ostatak bi bio obezbeđen iz budžeta lokalnih samouprava, odnosno Republike, te iz EU fondova.

 

Bane1Usvajanje ovog Programa značiće, između ostalog, da ćemo nastaviti s obukom nezaposlenih u našem edukativnom centru, značiće za zaštitu životne sredine kroz revitalizaciju kanala Baja-Bezdan i osposobljavanje prevodnice u Bezdanu za njegovu funkcionalnost u odbrani od poplava, te za izmuljavanje Begeja; značiće za dijalog s Republikom kako bisno utvrdili na koji broj stanovnika dolazi po jedan lekar; značiće za otvaranje tri nova granična prelaza sa Rumunijom, za tunel kroz Frušku goru…

 

Osim rasprave o ovom Programu, sutrašnju sednicu obeležiće i druge teme koje počinju istim slovom. Pa, da vidimo koje su to.

Pajtić. Nakon nimalo zavidnog rezultata koji Demokratska stranka osvojila podjednako na nivou čitave države i Vojvodine, predsednik (do daljeg) Vlade Vojvodine Bojan Pajtić biće u fokusu izjava opozicionih odličnika ispred skupštinske sale, ali, čim se bude ukazala prilika, i za govornicom – a svima njima biće zajedničko ukazivanje na gubitak legitimiteta DS i srdačna preporuka da svojom ostavkom otvori put ka raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora.

 

bojan pajtic

(izvor: novosti.rs)

Poslanici. U protekla tri meseca došlo je do značajnih promena u klupskom poretku Skupštine Vojvodine i to će biti konstatovano u delu sutrašnje sednice koji prethodi usvajanju dnevnog reda. Sutra će, dakle, biti ozvaničeno postojanje sedmog poslaničkog kluba (NDS), ostavke troje poslanika SRS, taze prelazak jednog poslanika među „nesvrstane“, te jedan međuklupski transfer – iz kluba „Izbor za bolju Vojvodinu“ u „Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić“. Hm, valjda bi to bilo sve…

Prebrojavanje. U vezi je s prethodnom temom, a biće prisutno nakon svakog poziva predsednika za pritiskanje tastera za glasanje. Ono na šta se dosad uopšte nije obraćala pažnja – kako su baš svi poslanici stranaka iz vladajuće koalicije (IBV-SVM-LSV) glasali, sutra će, sva je prilika, privačiti najveću pozornost i poslanika ali i novinara. Samo da jedan poslanik iz tih stranaka ne bude glasao kao ostatak koalicije biće dovoljno za dodatnom generisanje spekulacija o daljem topljenju skupštinske većine. Da li je tako nešto neizbežno? Jeste.

A, kad smo kod prebrojvanja…

 

“Izbor za bolju Vojvodinu”          52 poslanika

“Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić”        25

SPS-PUPS-JS-SDPS              12

LSV                                            10

SVM                                            7

NDS                                             5

SRS                                              5

DSS                                              3

nezavisni                                   1

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *