Uoči 34. sednice…istorijske (ali, stvarno!)

34 – toliko sednica su Četvrti i Šesti saziv uspeli da održe za četiri godine. Poslanici tekućeg, Sedmog saziva Skupštine Vojvodine ući će danas u istoriju jer će im to poći za rukom nakon samo 27 meseci. (Plaudite, cives!)

Da vidimo šta će još obeležiti prvo okupljanje pokrajinskih poslanika nakon letnjeg raspusta:

Docnja. Pred poslanicima će se naći predlozi pokrajinskih skupštinskih odluka (PSO) o Pokrajinskoj vladi, Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu i pokrajinskoj upravi, tri od pet PSO koje su, prema PSO o sprovođenju Statuta Vojvodine trebalo da budu donete do 30. avgusta, odnosno tri meseca nakon stupanja na snagu Statuta (član 8, st.2.) Ona o Skupštini AP Vojvodine usvojena je 2. jula, dok PSO o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine – još nije ni napisana.

I skupštinski poslovnik, koji je takođe na dnevnom redu, biće usvojen sa zakašnjenjem: po odluci o sprovođenju Statuta (član 8, st. 3.) trebalo je da bude usvojen do 17. septembra, odnosno dva meseca nakon stupanja na snagu PSO o Skupštini (stupila na snagu 17. jula).

Deklaracija. Za razliku od one iz maja 2013, iniciranje deklaracije o potrebi pokretanja postupka za izmenu Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije, gle, ne prate protesti i medijska kampanja. Tekst ove deklaracije ima nekih dodirnih tačaka s onom lanjskom (a i po svrsishodnosti, ali ok), ali je retorika onih koji je neće podržati posve smirenija. Uz, očekivano, opoziciju za nju neće glasati ni SVM. Kolege iz DS, NDS i LSV im nisu ponudili da je podrže potpisima, pa će o tom dokumentu, kao što reče lider SVM i predsednik Skupštine Ištvan Pastor, „sami morati da o njemu glasaju“. A prethodno da je udruženim snagama uopšte uvrste u dnevni red.

Inicijativa za usvajanje ovakve deklaracije potekla je od LSV, a podržali su ih i NDS i DS. Dakle, stranke koje pregovaraju o rekonstrukciji Pokrajinske vlade.

Što se tiče preostalih tačaka dnevnog  reda „četvrorka“ će za njih glasati ko jedan. Otuda među ključnim rečima današnje sednice ovaj put nema prebrojavanja.

Poslovnik. Predlogom novog poslovnika Skupštine uvodi se, članom 86, tzv. poslanički sat – mogućnost da poslanici pre utvrđivanja dnevnog reda “u vremenu od najduže 60 minuta postavljaju pitanja članovima Pokrajinske vlade i od njih tražiti informacije” (zvuči poznato?).

Novina je i to da svaki poslanik (ne više “najmanje pet poslanika”) može da bude predlagač PSO ili da inicira da Skupština bude predlagač zakona. Takođe, svaki poslanik će ubuduće biti vlastan da podnosi amandmane na predlog akta o promeni Statuta AP Vojvodine – ovim će se preduprediti nedorečenost dosadašanjih normi koji su izazvali konfuziju prilikom usvajanja novog Statuta, maja ove godine.

Pokrajinska uprava. Među pobrojanim pokrajinskim sekretarijatima u tekstu predloga ove PSO je i onaj čije ukidanje opozicija traži još od odluke USS o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine – sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.  Ipak, nijedan od četiri podneta amandmana ne traži ukidanje tog sekretarijata, ali se zato traži preimenovanje sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u zdravstvo, socijalnu zaštitu i demografiju. Ako za govornicom ne bude postavljeno pitanje opstanka sekretarijata koji vodi Dragoslav Petrović, to će biti ravno čudu.

287745_vojlaki-dragoslav-petrovic_f

(Ne)sporan: Dragoslav Petrović (preuzeto sa blic.rs)

Poplava. U dnevni red sednice naknadno bi trebalo da bude uvršten i Predlog PSO o utvrđivanju programa obnove i pomoći opštinama i građanima pogođenim poplavama na teritoriji AP Vojvodine. Za tu namenu odvojeno je 64 miliona dinara. Šta će sve Vojvodina moći da uradi, a šta je sve potrebno stradalima u majskim poplavama, e to su dve odvojene stvari.

Ostavka. Još jedno konstatovanje prestanka poslaničkog mandata. Poslanik SNS Saša Todorović podneo je 4. avgusta ostavku na poslaničku funkciju zbog izbora na mesto gradonačelnika Sombora, a po redosledu na izbornoj listi „Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić“, Todorovića bi na narednoj sednici trebalo da zameni njegov sugrađanin Radomir Kuzmanović.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *