Dobitnici i gubitnici: U ovoj godini DS je izgubio 11 poslanika, ali je Skupština dobile tri nove stranke

Željko Vidović je jedanaesti član poslaničkog kluba Izbor za bolju Vojvodinu (DS) koji je ove godine napustio taj klub. Njegovim današnjim prelaskom u Srpski pokret obnove, Skupština Vojvodine je postala bogatija za još jednu stranku koja na majskim izborima 2012. nije uspela da pređe izborni prag ili je tek u međuvremenu formirana. U maju ove godine dva poslanika DS prešla su u Treću Srbiju – stranku koja je nastala nakon otuđenja od Starešinstva Dveri (to se valjda tako kaže?). Dveri su na izborima 2012 osvojile 46169 glasova. Srpski pokret obnove je te godine na pokrajinskim izborima nastupio u koaliciji „Vojvođanski preokret“ (sa LDP, SDU, Vojvođanskom partijom i Bogatom Srbijom) koja je osvojila 48208 glasova. S druge strane, Nova demokratska stranka nije ni učestvovala na tim izborima. Izbor za bolju Vojvodinu prvog člana izgubio je u januaru, zatim je u martu otišlo još petoro (prešli u NDS), aprilu jednog, u maju dvojicu (prešli u Treću Srbiju) i junu još jednog. Sve u svemu, s 59 poslanika u maju 2012, DS je septembra 2014. spala na 48.

Evo hronologije gubitaka & dobitaka:

Vukoje Darko

Darko Vukoje. Transfer iz DS u SNS obelodanjen 22. januara. Pristupanje poslaničkom klubu naprednjaka u Skupštini Vojvodine ozvaničeno na 28. sednici, održanoj 4. aprila.

NDS-SKUPSTINA VOJVODINE-POSLANICKI KLUB

Robert Santo, Mata Matarić, Miloš Gagić, Tanja Dokmanović i Ivana Milić (s leva na desno) su napuštanje poslaničkog kluba DS (Matarić se na izbornoj listi DS našao kao kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini) obelodanili 24. marta, a osnivanje poslaničkog kluba NDS ozvaničeno je na 28. sednici, 4. aprila.

(preuzeto sa rtv.rs)

Indjić Dušan

Dušan Inđić napustio je DS i poslanički klub nakon martovskih izbora 2014. i u prvo vreme je delovao kao nezavisni poslanik. Na 31. sednici, održanoj 6. juna, ozvaničeno mu je članstvo u poslaničkom klubu naprednjaka, kojima je sa kolegom Konjokradom pristupio nekoliko dana ranije.

Račić Lazar Zavišin Srdjan

Dr Lazar Račić (levo) i Srđan Zavišin su o napuštanju DS i prelasku u Treću Srbiju javnost informisali 17. maja. Zvanično nisu napustili stari poslanički klub (niti je Skupština to konstatovala, niti je promena ažurirana na sajtu Skupštine), ali u njegovom radu faktički više ne učestvuju.

Konjokrad Meda Nedeljko

Neđeljko Konjokrad. Član poslaničkog kluba SNS zvanično postao na 32. sednici, 19. juna. Zajedno sa Inđićem pristupio naprednjacima 2. juna. (Fun fact: Konjokrad i Vidović su do poslednjeg časa skrivali svoje namere o promeni stranačkog dresa – Konjokrad je, naime, dva dana pre pristupanja SNS-u bio na Skupštini DS, dok je dr Vidović dan pre prelaska u SPO (ili je reč, zapravo, u oba slučaja o obnarodarivanju?) prisustvovao delu sednice pokrajinske skupštine i za to vreme glasao za sve tačke dnevnog reda, kao i njegove tadašnje (?) stranačke kolege.)

Vidović Željko

Željko Vidović. Od danas poslanik SPO. Da li će se priključiti nekom poslaničkom klubu, i kojem, videće se najverovatnije već na narednoj sednici Skupštine.

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *