Izborne liste za #Pokrajina2016: Ko je ko?

Osim onih koji pasionirano posećuju sajtove raznih izbornih komisija, (ogromna) većina građana zapravo nema pojma o tome ko se sve nalazi na izbornim listama.

Zahvaljujući sistemu zatvorenih izbornih lista, građani na izborima zapravo ne biraju: tek glasaju za liste kandidata/kinja koje su izabrale stranke/koalicije.

U najboljem slučaju, građani znaju da na predstojećim izborima za Skupštinu AP Vojvodine učestvuje 15 izbornih lista.

Vojvođanska je već sabrala da se za 120 mesta u vojvođanskoj skupštini nadmeće 1445 kandidata/kinja.

Sad idemo korak dalje i obljavljujemo ko su kandidati/kinje na tim listama.

Radi lakšeg pregleda, liste smo podelili u tri kategorije: Iskusni, Polunovajlije, te Novajlije.

 

obavestenja_za_glasanje_700

 Svima su stigli…(preuzeto sa 021.rs)

ISKUSNI

 

1. Lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“

Podnosilac: Koalicija Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje

Broj kandidata: 120

 

Tek uvidom u samu listu postaje jasno da je u pitanju koalicija koju čine SNS, PUPS, Nova Srbija, SPO, Slovaci napred…

Prva na listi je Maja Gojković, predsednica odlazećeg saziva Skupštine Srbije. Bivšoj gradonačelnici Novog Sada ovo je,inače, treće pojavljivanje na izbornim listama – prvi put kao kandidatkinja SRS (2004), a drugi put kao predsednica GG „Maja Gojković (2008). Nekadašnji direktor novosadskog ZIG-a, bivši potpredsednik Skupštine Vojvodine i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, odnosno privrede Igor Mirović je na drugom, a na trećem je pokrajinski poslanik u odlazećem sazivu i velika nada naprednjaka Damir Zobenica. Na visokom 4. mestu nalazi se pokrajinska poslanica Dragana Milošević, violinistkinja (o njoj je Vojvođanska već pisala).

U prvih 10 su još pokrajinski poslanik i SDPS Uroš Kandić (5. mesto), njegov kolega Miroslav Španović iz PUPS (na 8.), Zlata Đerić iz Nove Srbije (na 10.) Bivši pokrajinski poslanik iz DSS Milenko Jovanov je na 11. mestu, nekadašnji pokrajinski poslanik DS, a sada SPO Željko Vidović je na 26, predsednik stranke Slovaci napred Pavel Surovi je na 33. mestu.

Na listi se nalazi još trojica pokrajinskih poslanika koji su u odlazećem sazivu napustili DS, Neđeljo Konjokrad (na 44. mestu) i Darko Vukoje (na 61. mestu). Na 88. mestu nalazi se Robert Santo, napustio je DS 2014. napustio da bi prešao u Tadićev NDS, potom i u SDS, iz kojeg je kasnije izašao; do kraja mandata u Skupštini Vojvodine delovao je u okviru poslaničkog kluba koji su činili bivši (S)DS-ovci. Od prošle godine aktivan je u Građanskom pokretu – Subotičani.

 

2. Lista „Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojana Pajtić“

Podnosilac liste: Koalicija Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojana Pajtić

Broj kandidata: 120

 

Napomena: Stranke koje sebe ubrajaju u „zelene“ na ovim izborima idu u tri kolone: Zelena ekološka partija (ZEP) – Zeleni ide sa demokratama; Zeleni Srbije na republičkim koaliraju sa SPS-JS, dok Zelena stranka, i sama s položajem stranke slovačke manjine, nastupa u koaliciji sa Slovačkom strankom.

Listu predvodi Miroslav Vasin, predsednik PO DS i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Iako je u pitanju koalicija, prvih devetoro na listi dolaze iz DS: potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova (2. mesto), bivši gradonačelnik Novog Sada i šef demokrata u vojvođanskoj Skupštini Borislav Novaković (3), pokrajinska poslanica Jelena Balašević (8), novi poslovni direktor DS Aslim Beširi (9). Na 10. mestu je Vesna Prćić iz DSHV; akutelni direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković je na 11, pokrajinska poslanica Nada Bodrožić, koja je u presudnom času prešla iz PSS u DS, je na 15. mestu; kandidat ZEP, ujedno i predsednik te stranke, Dejan Bulatović je na 17, a šefica vojvođanskog odbora Nove stranke Tanja Roganović je 18. mestu; bivši gradonačelnik Sombora Nemanja Delić nalazi se na 21, a aktuelni potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov na 24. mestu. Dvojica aktuelnih članova Pokrajinske vlade, Zoran Radoman i Branislav Bugarski nalaze se na udaljenom 25, odnosno 27. mestu. Glumica Mira Banjac zauzela je 32. poziciji na listi, aktuelni predsednik Opštine Bački Petrovac Pavel Marčok 52, a pokrajinski poslanik i nekadašnji predsednik Opštine Čoka, Predrag Mijić nalazi se na tek 53. mestu. Čuveni kompozitor i muzičar Gabor Lenđel nalazi se na 81.mestu.

 

3. Izborna lista „Ivica Dačić – Socijalistička parija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma, Patriotski pokret Srbije (PPS)“

Podnosilac liste: Koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) i Grupa građana Patriotski pokret Srbije (GG PPS)

Broj kandidata: 120

 

Listu predvodi prdsednik PO SPS i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. U top 10 liste socijalisti su kandidovali i Pavla Budakova, šefa poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine (na 4. mestu), Radoslava Strikovića, potpredsednika PO SPS (na broju 5) i Branislavu Belić, potpredsednicu Skupštine Vojvodine (10. mesto). Jedinstvena Srbija je pak u sam vrh kandidovala potpredsednika stranke Srđana Kruževića, bivšeg direktora Elektrovojvodine (mesto broj 2), Rada Bastu (6) i Gorana Gonđu, pokrajinskog poslanika (pozicija broj 12). Od poznatijih imena na listi izdvaja se Milan Ćuruvija, nekadašnji predsednik Opštine Alibunar (68. mesto).

 

4. Lista „Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu!“

Podnosilac: Koalicija Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu!

Broj kandidata: 120

 

Prvh deset mesta na listi rezervisano je članove Predsednitšva LSV: potpredsednik Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivredu je na mestu broj 1; lider stranke Nenad Čanak je na broju 2; pokrajinski poslanici Maja Sedlarević i Dušan Jakovljev, koji je i potredsednik Skupštine Vojvodine, su na mestu broj 3, odnosno 4; generalni sekretar Bojan Kostreš je na broju 5, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić na broju 6; dvojica potpredsednika stranke, Aleksandar Jovanović i Đorđe Stojšić zauzimaju mesto 7, odnosno 8, dok je na broju 9 Sandra Ristić, a na 10. mestu Dejan Čapo.

Još jedan član Predsedništva, Saša Šućurović nalazi se na mestu broj 13. Šućurović je, inače, aktuelni predsednik Opštine Novi Bečej i bivši kadar LDP.

U prvih 20 nalaze se još troje članova Predsedništva LSV: narodna poslanica Olena Papuga (15), pokrajinski poslanik Miloš Šibul (16), te Nada Lazić (18).

Ligin „enfant terrible“ i aktivista novosadske Antife Zoran Petakov zauzima 23. mesto, nekadašnji pokrajinski funkcioner i basista u pratećem bendu Đoleta Balaševića Aleksandar Kravić je na 32. mestu, dok je nekadašnji novinar „Građanskog lista“ Robert Vizi na 35. mestu. Nekadašnja potpredsednica Skupštine Vojvodine iz redova DS, a potom članica URS, Jelena Jevtić nalazi se na 51. mestu.

 

5. Lista „Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanski Mađara – Ištvan Pastor“

Podnosilac liste: Savez vojvođanskih Mađara

Broj kandidata: 120

 

Aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM, Ištvan Pastor predvodi izbornu listu ove stranke. Mesta broj 2 i 3 rezervisana su za pokrajinske poslanike Lajoša Paćija i Ilonu Pelt.

Jedini član Pokrajinske vlade iz redova SVM Mihalj Njilaš je na 19. mestu.

Šef poslaničkog kluba SVM u Skupštini Vojvodine i njen nekadašnji predsednik Šandor Egereši nalazi se na 24. mestu.

 

6.  Lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“

Podnosilac liste: Srpska radikalna stranka

Broj kandidata: 120

 

Lider novosadskih radikala Đurađ Jakšić zauzima čelno mesto liste, dok je na broju 2 Milan Ćuk, potpredsednik Skupštine Vojvodine i nekadašnji predsednik Opštine Odžaci. Šefica radikala u vojvođanskoj skupštini Ivana Zečević je na broju 6, a njene kolege iz kluba, Lazar Čavić i Nikola Lalić, nalaze se na mestu 25, odnosno 26.

 

7. Lista „Dveri – Demokratska starnka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović“

Podnosilac liste: Koalicija Srpski pokret Dveri – Demokratska stranka Srbije

Broj kandidata: 120

 

Obe stranke su učestovale na prošlim izborima, doduše odvojeno – DSS je ušao u Skupštnu, Dveri nisu.

Ivan Kostić, član Predsedništva SP Dveri nalazi se na mestu broj 1, dok je na broju prof. dr Branislav Ristivojević – od prvobitna 4 poslanika DSS u odlazećem sazivu Skupštini Vojvodini jedini je koji je u tom dresu izdržao do raspisivanja novih izbora.

Nekadašnji džudo reprezentativac Jugoslavije Slavko Obadov zauzima mesto broj 31, dok je iza njega, na broju 39 Borko ilić, potpredsednik DSS i predsednik novosadskog odbora i zamenik novosadskog gradonačelnika.

 

POLUNOVAJLIJE

 

8. Lista „Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Vojvodinu – LDP, SDS“

Podnosilac liste: Koalicija Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Vojvodinu – LDP, SDS

Broj kandidata: 119

 

Ova koalicija ima polovično iskustvo s pokrajinskim izborima: pre  četiri godine LDP je bio na korak do ulaska u Skupštinu Vojvodine; dočim SDS izlazi prvi put budući da je nastao tek pre dve godine.

Od petoro poslanika koji su se izdvojili iz poslaničkog kluba DS i formirali klub tada NDS, dvoje se nalazi na listi: Tanja Dokmanović (na 9. mestu) i Mata Matarić, koji je  do 2014 bio član DSHV, a posle toga je bilo samostalni poslanik. Trenutno je na čelu taze osnovanog Pokreta vojvođanskih Hrvata (na 34. mestu).

Listu predvodi prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, nekadašnja perjanica DS u Novom Sadu, potom G17 plus a od prošle godine je na čelu PO SDS. Drugi na listi je Predrag Patić, predsednik PO LDP.

Na 19. mestu nalazi se Gabor Lodi, nekadašnji član DS i potpredsednik Izršnog veća Vojvodine između 2004. i 2008.

 

10. Lista „Mađarski pokret za autonomiju – dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka“

Podnosilac liste: Koalicija Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Demokratska zajednica  Hrvata

Broj kandidata: 60

 

DZVM i DZH su 2012. nastupili na pokrajinskim izborima u okviru koalicije Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka.

S druge strane, na listi je, iako to nije naznačeno, prisutan i Mađarski pokret, civilna organizacija koju su prošle godine osnovali nezadovoljni članovi SVM. Koji su nakon toga postali – bivši članovi SVM.

Prvi na listi je dr Tamaš Korhec, predsednik Mađarskog pokreta, dugogodišnji pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne zajednice, u jednom mandatu i predsednik Nacionalnog saveta mađarskog nacionalne manjine. Predsednik DZVM Aron Čonka je na drugom, a predsednik DZH Đorđe Čović na osmom.

Na 47. mestu nalazi se Ildiko Maglai, supruga Jenea Maglaija, gradonačelnika Subotice i jednog od osnivača Mađarskog pokreta.

 

14. Lista „Vojvođanska tolerancija“

Podnosilac liste: Koalicija Tolerancija

Broj kandidata: 60

 

Ovu koaliciju čine Crnogorska partija i Sandžačko raška partija, ali se na listi nalaze i članovi Vojvođanske partije, kao i civilne organizacije Vojvođanski klub (nisu eksplicitno navedene kako koaliciji ne bi bio osporen položaj koalicije nacionalnih manjina). Crnogorska partija je učestovala na izborima 2012. godine, dok je Vojvođanska partija nastupila na izborima 2008. u okviru koalicije „Vojvodina je snaga Srbije“, a 2012. u okviru koalicije Preokret (LDP, SPO, VP, SDU, Bogata Srbija).

Listu predvodi Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije, drugi na listi je član GO Crnogorske partije Milo Milojko, dok je na trećem mestu predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić. Slede troje potpredsednika Vojvođanske partije: Petar Ilić (na 5. mestu), Sanja Telarov (na 6.) i Željko Janković (na 7. mestu).

 

 NOVAJLIJE

 

9. Lista „Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav – Tomislav Bokan“

Podnosilac liste: Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav

Broj kandidata: 120

 

Osim prvog na listi, Tomislava Bokana, koji je i predsednik Pokreta, kao i drugoplasiranog Miloša Stanisavljevića, direktora novosadskog JKP „Vodovod i kanalizacija“ – obojica su, između ostalog, poznata po osveštavanju novosadske „česmovače“ – ostala imena nisu previše poznata javnosti. Interesantno je da je na listi dvoje kandidata s prezimenom Bokan (na 6. i 33. mestu). Na listi je čak 74 kandidata/kinje s teritorije Grada Novog Sada.

 

11. Lista „Zelena stranka“

Podnosilac liste: Koalicija „Zelena stranka“

Broj kandidata: 71

 

Zelenu stranku (ne treba ih mešati sa Judejskim pokr…pardon, Zelenima Srbije i Zelenom ekološkom partijom) osnovali su 2014. nezadovoljni članovi Zelenih Srbije, a u registar stranaka upisani su kao stranka nacionalne manjine (slovačke).

Drugi na listi je Miroslav Grubanov, nekadašnji pokrajinski poslanik iz DS, sada presednik udruženja poljoprivrednika iz Crepaje.

 

12. Lista „Srpsko ruski pokret – Aleksandar Đurđev“

Podnosilac liste: Srpsko ruski pokret

Broj kandidata: 61

 

Srpsko ruski pokret zvanično je registrovan 24.10.2015. kao jedna od stranaka i ruske nacionalne manjine.

Prvi na listi je Aleksandar Đurđev – pre četiri godine bio je kandidat za pokrajinskog poslanika ispred Dveri; potom je prešao u Treću Srbiju, a iz nje u Srpsku ligu.

 

13. Lista „Za slobodnu Srbiju – ZAVETNICI – Milica Đurđević“

Podnosilac liste: Grupa građana „Za slobodnu Srbiju – ZAVETNICI – Milica Đurđević“

Broj kandidata. 34

 

Jedna od dve grupe građana koje učestvuju na ovogodišnjim izborima.

Nema preterano poznatih imena na listi.

 

15. Lista „Dosta je bilo – Saša Radulović“

Podnosilac liste: Grupa građana „Dosta je bilo – Saša Radulović“

Broj kandidata: 80

 

Na poziciji broj 6 nalazi se Arsen Kurjački, prvak novosadskog DSS s početka 2000-ih. Prešao je 2011. u Reformiste Vojvodine, jedno vreme je čak bio u Savetu za poljoprivredu LSV, a 2014. mediji su izvestili o njegovom perlasku u Tadićevu stranku.

Na mestu broj 7 je Katica Bengin, nekadašnja pomoćnica pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu, gde je postavljena kao kadar Koraćevog SDU.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *