Izmene Poslovnika: uvode se svečane i tematske sednice

Pored redovnih, Skupština Vojvodine ubuduće će, po potrebi, održavati i svečane i tematske sednice.

U praksi, to neće biti ništa novo – u aktuelnom sazivu, Skupština je već održala i svečanu i tematsku sednicu (ova potonja je nazvana otvorenom; pisali smo o tome i ukazali na poslovničku prazninu kada su u pitanju ovakvi tipovi sednica). Novo je, pak, to što će uskoro sazivanje takvih sednica konačno imati pokriće u skupštinskom Poslovniku, o čijim će izmenama i dopunama pokrajinski poslanici raspravljati na svom narednom okupljanju.  Predlog odluke utvrđen je današnjoj sednici Odbora za propise. Inače, važeći Poslovnik donet je pre više od tri godine.

Elem, Predlogom odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine AP Vojvodine, u poglavlju IV Sednica Skupštine uvodi se novi. 6. odeljak – Svečana i tematska sednica Skupštine.

čl. 126a

Skupština može održati svečanu sednicu.

Svečanu sednicu skupštine, predsednik skupštine može sazvati povodom državnih i međunarodnih praznika i obeležavanja istorijskih godišnjica (…)

Ovakvu sednicu Skupština Vojvodine održala je 24. novembra 2012. povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, i izvesno je da će to učiniti i ove godine, tim pre jer se navršava “okruglih” 95 godine od tog događaja. Pri sazivanju te sednice  predsednik Skupštine bi mogao premijerno da se pozove na novi član, pošto se očekuje da izmene Poslovnika budu usvojene u prvoj polovini novembra.

čl. 126b

Skupština može održati tematsku sednicu.

Tematsku sednicu skupštine, predsednik skupštine može sazvati radi razmatranja pitanja koja se odnose na vođenje politike u pojedinoj oblasti i pitanjima od šireg privrednog, kulturnog i političkog značaja.

Na tematsku sednicu skupštine predsednik može pozvati predstavnike drugih organa i organizacija iz zemlje i inostranstva ukoliko oceni da njihovo učešće na sednici može doprineti sveobuhvatnijem sagledavanju pitanja koje je na dnevnom redu tematske sednic (…)

Svoju prvu tematsku sednicu Skupština Vojvodine je održala 1. oktobra, a tema je bila Dunavska strategija.

poslovnik

 

 

 

Šta, pored ostalog, još donose izmene Poslovnika?

– broj skupštinskih odbora smanjuje se sa 20 na 19 (ukida se Odbor za privatizaciju) – ova odredba bi važila od narednog skupštinskog saziva;

– umesto u 11 časova, sednice će počinjati u 10 časova, a predviđena je i jednočasovna pauza;

– materijali za sednice skupštinskih odbora dostavljaju se članovima odbora i elektronskim putem; elektronskim putem mogu se upućivati predlozi za izmenu i dopunu predloženog dnevnog reda, kao i predlog pokrajinske skupštinske odluke; 

– konstatuje se da Skupština Vojvodine ima internet stranicu;

– omogućava se poslanicima da se organizuju u određene neformalne grupe “u cilju promocije prava određenih grupacija i podizanja svesti o njihovoj ulozi u društvu, kao i promocije određenih društvenih vrednosti” (poput Ženske parlamentarne mreže i Zelene poslaničke grupe)

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *