Majska skupština

Skupština Vojvodine – ima li nekog da to još ne zna? – razmatraće sutra Predlog statuta AP Vojvodine sa Predlogom odluke o davanju prethodne saglasnosti na Predlog statuta AP Vojvodine.

Uz ostalo, tim Predlogom u upotrebu se, pored zvaničnog grba i zastave, uvode i tradicionalna znamenja – zastava i grb. Tradicionalni grb je inače ustanovljen na tzv. Majskoj skupštini, koja je održana 13. i 15. maja (po novom kalendaru) 1848. u Sremskim Karlovcima.

„Prilikom zakazivanja sednice za vodili smo računa isključivo o rokovima koje je zadao Ustavni sud, slučajno je to 14. maj, a ne o istorijskim datumima i njihovoj simbolici“, kategoričan je u objašnjavanju bio jedan poslanik opozicije.

grbPredloženi tradicionalni grb AP Vojvodine

 

Ergo, da bi tekst predloga bio usvojen i bio poslat u Narodnu skupštinu na davanje prethodne saglasnosti, potrebno je da za njega glasa najmanje 2/3 poslanika (80). Biće ih, sve je dogovoreno.

Sa dobijenom prethodnom saglasnošću, vraća se na potvrđivanju u vojvođansku skupštinu. Čim bude svečano proglašen, važeći Statut iz 2009. odlazi u istoriju.

Na sutrašnjem, 29. okupljanju pokrajinskih poslanika dogodiće se, međutim, nešto daleko važnije od izglednog usvajanja Predloga statuta.

Važnije?

O, da.

Verifikacijom mandata poslanicima SRS Ivani Zečević, Lazaru Čaviću i Nikoli Laliću mediji će moći da izveste da radikala ponovo ima petoro u poslaničkim klupama. Iako poslanički klub od ostavke troje poslanika sve vreme postoji. Privremeno u krnjem sastavu, doduše.

Od sutra će, tim čudom eto, svi zbirovi ponovo davati 120. Svakako će sad biti lakše da se računa.

Od toga zaista nema ničeg važnijeg.

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *