Potvrđivanje statuta APV: kraj „španske serije“

Drugi put za četiri i po godine Skupština Vojvodine će sutra na svom dnevnom redu imati usvajanje statuta Pokrajine. (NOTE:  Na osnovu odluke koju je tada usvojila Skupština, prvi put se, striktno govoreći, radilo o proglašenju Statuta.)

Čak PETI put za pet i po godina statut Vojvodine biće tema skupštinske rasprave. U proseku, dakle, na svakih 13 meseci. Skoro kao budžet.

Koliko je aktova koji su doživeli sudbinu vojvođanskog statuta? Malo, ako ih uopšte ima. Evo šta je taj akt preživeo od 2008. godine (NOTE: Pošto je prošle nedelje Predlog statuta utvrđen sa 99 glasova, ishod sutrašnje sednice je neupitan; još odavno.):

 

  •  usklađivanje Predloga statuta APV za Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine:  na sednici 7. novembra 2009.
  • utvrđivanje predloga statua (broj 2): 14. maja 2014.
  • davanje prethodne saglasnosti u Narodnoj skupštini (broj 2):  20. maja 2014.
  •  potvrđivanje –  tačnije, usvajanje statuta (broj 2): 22. maja 2014.

 

statut2009

Potpisivanje Odluke o proglašenju Statuta APV, 14. decembra 2009. (foto: B92)

 

(U kategoriju „usklađivanje“ svakako spada i sednica koja je održana 14. maja – Predlog statuta koji je tada utvrđen zapravo je rezultat kompromisnog upodobljavanja s odlukom Ustavnog suda od 5. decembra 2013, kada je dve trećine odredaba Statuta APV proglašeno neustavnim.)

Da utisak o „statutarnoj španskoj seriji“ bude potpun, tekst Statuta nije menjan samo na sednicama Skupštine Vojvodine, već i na skupštinskom Odboru za propise.

Ali o tome uskoro u posebnom postu.

I za kraj: sutrašnja, 30. sednica Skupštine Vojvodine održava se u okolnostima vanredne situacije u zemlji zbog katastrofalnih poplava, ali od te vanrednosti nema ni traga u unutrašnjem životu Skupštine. Predsednik Skupštine Vojvodine sutra će, tako, na početku sednice konstatovati promene u poslaničkom klubu „Izbor za bolji život“: poslanici Srđan Zavišin i dr Lazar Račić napustili su DS i taj klub i pristupili Trećoj Srbiji.

Transfer je, inače, ozvaničen 17. maja (sic!) na konferenciji za novinare Treće Srbije.

Vladajuća koalicija od sutra, dakle, raspolaže sa 67 poslanika (šest više od apsolutne većine):

Izbor za bolji život  –  50 poslanika

LSV    –       10

SVM    –     7

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *