Šta je Otvorena sednica?

Samo pet dana nakon poslednje sednice, poslanici Skupštine Vojvodine sutra će ponovo biti na okupu. Ovaj put ih, međutim, ne očekuje redovna, već – otvorena sednica.

Pokrajinski poslanici su se do sada susretali sa svečanim sednicama, kakva je, recimo, bilo ona na kojoj je novembra prošle godine govorio predsednik Republike Tomislav Nikolić, ali sa otvorenim, tako reći tematskim – nikada. Interesantno je to da sutrašnja sednica nosi redni broj 21, baš kao što se i svečana vodi kao deseta u ovom skupštiskom sazivu.

Sam naziv sednice možda nije najsrećnije rešenje, jer isticanje njene otvorenosti upućuje kod neupućenih na pogrešan zaključak da sednice pokrajinske skupštine u praksi nisu otvorene. Čak i u vreme bombardovanja 1999. Skupština Vojvodine nije se zatvarala za javnost/medije. (Možda bi se upravo ta sednica, održana 1. aprila 1999. u uslovima ratnog stanja, mogla na neki način smatrati posebnom, budući da je održana u posebnim okolnostima i u skladu s odredbama skupštinskog poslovnika – za slučaj ratnog ili vanrednog stanja.)

Iz Skupštine objašnjavaju da je formulacija otvorena odabrana zbog toga što “sadašnjim Poslovnikom nije predviđena mogućnost održavana tematskih sednica” – a ova sutrašnja to jeste, iako po strukturi, pre liči na međunarodnu konferenciju ili kongres – sa temama koje su, recimo, od strateškog značaja za AP Vojvodinu. A Dunavska strategija, dakako, spada u tu kategoriju. U Banskom dvoru navode da je sazivanje tematske sednice motivisano “željom da se širi znanje među donosiocima odluka, uključujući poslanike, te namerom da se generiše javni govor i doprinese pokušaju shvatanja konsenzusa.”

Image

Dakle, sazrelo je za dopunu skupštinskog Poslovnika, makar u delu koji propisuje vrste sednica koju predsednik Skupštine može da saziva. Prema tvrdnjama upućenih u Skupštini, trenutna poslovnička praznina najverovatnije će se popuniti rešenjima iz Poslovnika Skupštine Srbije, koji poznaje i svečane i posebne sednice nacionalnog parlamenta.

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *