Uoči 20. sednice: pet ključnih reči

Bez obzira na poprilično neatraktivan dnevni red, pa i na činjenicu da je iza njih gotovo tromesečni raspust, pokrajinski poslanici uneće sutra na svoje 20. zasedanje sasvim dovoljno političkog naboja.

U dramatičnoj uvertiri pred sednicu, demokrate u Skupštini su u jednom danu doživeli dva teška udarca: u utorak im je priveden šef poslaničkog kluba Borislav Novaković, dok im je stranački šef Dragan Đilas smenjen s mesta gradonačelnika Beograda. Uz to, sama sednice održava se u završnici kampanje za lokalne izbore u Vrbasu (13. oktobra), koji se u javnosti pumpaju kao biti ili ne biti za pokrajinsku vlast.

Prelivanje političkih tenzije u raspravu, shodno iskustvu, učtivo je očekivati i povodom nekih drugih tema koje su u javnosti za metu imale pokrajinsku vladajuću koaliciju.  Što se tiče dnevnog reda, za duele vlasti i opozicije poslužiće, kao i uvek do sada, bilo kakav predlog odluke u čijem nazivu je budžet ili izveštaj o poslovanju.

Evo, šta bi (još) moglo da obeleži predstojeću sednicu:

1.  Zamenici: Dve najveće stranke sutra će predvoditi dosadašnji zamenici šefova poslaničkih klubova, javnosti inače ne preterano poznate političke ličnosti. Nakon odlaska Igora Mirovića u Vladu Srbije, funkciju šefa poslaničkog kluba SNS ubuduće će obavljati njegov dosadašnji zamenik, Predrag Matejin, estetski hirurg iz Zrenjanina.  Mirovićeva ostavka biće konstatovana sutra, kao i promena na čelu poslaničkog kluba. Demokrate će, pak, sutra, po sili okolnosti, predvoditi Novakovićev zamenik Tamaš Tot, a budući da u toj stranci veruju u nevinost svog šefa, od Tota ne očekuje da će novu funkciju obavljati na duže staze.

2. Brisel: Iako se čini da je stavljena tačka na učešće delegacije Skupštine na kontroverznom skupu u Briselu, i još više na izjavu izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina,  sutrašnja sednica idealna je prilika da se opozicija, barem njen deo – čitaj: DSS, ponovo pozabavi briselskim skupom.  No, ako se u to i upuste, moraju da računaju na to da prozivanjem vladajuće koalicije za organizivanje skupa u Briselu, prozivaju i kolege iz opozicije, budući  da je u delegaciji bio i šef poslanika SPS-PUPS-JS Pavle Budakov. On, međutim, nije imao primedaba na stavove kolega na tom skupu.

3. Budžet:  U pitanju je polugodišnji izveštaj o izvršenju ovogodišnjeg budžeta, ali – budžet je budžet. Sa 32, 921 milijarde prihoda u prvih šest meseci (40 odsto planiranih za čitavu godinu) i 25 milijardi rashoda (31 odsto), pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je odnos prema pokrajinskoj kasi nazvao “domaćinskim”.  Već na Odboru za finansije i budžet opozicija ga je propitivala za iznos subvencija i opravdanost njihove namene, ali i za, staru dobru opozicionu fiksaciju –  izdatke za prskanje komaraca. Nema sumnje, biće to tek deo repertoara za raspravu u plenumu.

budžet

4.  Gubitak:  Prvi put od osnivanja 2002. godine JVP Vode Vojvodine je u prošloj godini poslovalo sa gubitkom.  Neto gubitak od čak 2 milijarde u Izveštaju o poslovanju tog preduzeća za 2012. godini pravda se uglavnom nenaplativim potraživanjima, i sad u to još samo treba da se uveri opozicija, još od propasti Razvojne banke Vojvodine naoštrena da napada poslovanje bilo koje insitucije koja je u nadležnosti pokrajinske vlade.

5. Razrešenje: Ne dešava se baš često da nekog koga Skupština izabere na mandat od osam godina već posle šest meseci traži razrešenje. Pokrajinski javni pravobranilac Danijel Tomašević zatražio je da ga Skupština razreši te funkcije zbog prelaska u privatni sektor – kao privatni izvršitelj sudskih odluka.  Medijima je objasnio da u njegovoj odluci “nema nikakve senzacije”, i da su razlozi za prelazak u privatni sektor “materijalne prirode ali i želja da se profesionalno ostvari”.  Ipak, sutrašnju sednicu neće obeležiti samo odlazak, već i – dolazak. Poslanicima će se, naime, sutra pridružiti nova koleginica, Kristina Meneši (LSV), a već na narednoj još jedna – Dragana Milošević (SNS), a na dnevnom redu će se, sva je prilika, naći i izbor novog pokrajinskog javnog pravobranioca. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić uputio je predlog Skupštini da na tu funkciju bude izabrana Gordana Pušić, diplomirana pravnica iz Novog Sada, trenutno na funkciji zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

No Responses

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *