Pajtić predložio nove članove svoje vlade: odlazak profesora Petrovića

Priča o rekonstrukciji Pokrajinske vlade dobiće, nakon nekoliko meseci, svoj epilog u ponedeljak, 3. novembra. Za taj dan je, naime, sazvana sednica Skupštine Vojvodine s jednom tačkom dnevnog reda: Razrešenje i izbor potpredsednika i članova Pokrajinske vlade.

Najdramatičnija promena u kabinetu, koji je formiran 11. jula 2012. godine, bez sumnje je odlazak Dragoslava Petrovića. Jedan od najbliskijih Pajtićevih saradnika, u ponedeljak bi trebalo da bude razrešen sa funkcija potpedsednika Vlade i pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj. Ovu potonju obavljao je punih 10 godina, još od formiranja prve Pajtićeve vlade 30. oktobra 2004. Njegova smena tumači se kao posledica pritiska LSV, koja je Petrovića još ranije označila kao “kamen spoticanja” u odnosima te stranke sa DS-om, ali ništa manje i nezadovoljstva popularnim Profesorom unutar same Demokratske stranke..

Njegovo potpredsedničko mesto pripašće Miroslavu Vasinu, aktuelnom pokrajinskom sekretaru za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova (ujedno i šef vojvođanskog odbora DS), dok će resor nauke i tehološkog razvoja voditi Vladimir Pavlov, nekadašnji lider “Otpora” a na martovskim izborima kandidat na listi Tadićeve NDS (sada SDS). Veoma je zanimljivo to što je SDS pre dva dana saopštio da nema nameru da ulazi u Pokrajinsku vladu, pa otuda ovo kadrovsko rešenje otvara pitanje lojalnosti vojvođanskog dela SDS prema stranačkoj centrali.

(EDIT: Nakon objavljivanja spiska članova buduće rekonstruisane Pokrajinske vlade, SDS je tokom dana saopštio da je Vladimir Pavlov isključen iz članstva stranke. On će, po svojoj prilici, u Banovinu ući kao nestranačka ličnost.)

Na mesto pak sekretara za poljoprivredu, koje je upražnjeno od jula nakon smene Gorana Ješića (taj resor je do sada u vd statusu vodio Branislav Bugarski, sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu), sešće šef poslanika LSV u Skupštini Vojvodine i potpredsednik te stranke Branislav Bogaroški. Bogaroški je predložen i za potpredsednika Vlade, dok će se te funkcije morati odreći takođe kadar LSV Slaviša Grujić, koji, međutim, ostaje na mestu sekretara za kulturu i javno informisanje.

Umesto Nataše Pavićević Bajić, koja je danas podnela ostavku (zbog prelaska na novu funkciju, kako piše u tekstu ostavke), novi sekretar za energetiku i mineralne sirovine biće Nenad Stanković, aktuelni zamenik direktora “Elektrovojvodina – Elektrodistribucija Ruma”. Prema našim saznanjima, Stanković na čelo tog resora dolazi kao nestranačka ličnost i to na zajednički predlog DS i LSV.

Savez vojvođanskih Mađara nije učestovao u višemesečnim pregovorima o rekonstrukciji Vlade, ali, kako nije diran jedini resor ove stranke, Pajtić bi u ponedeljak trebalo da očekuje podršku svih poslanika vladajuće koalicije plus, verovatno, i pojedinih – ako ne i svih – poslanika SDS, što je kao mogućnost naveo šef poslanika te stranke u Skupštni Vojvodine, Miloš Gagić.

Pokrajinska vlada broji 12 članova, a u stranačkom smislu u ovom trenutku čine je predstavnici DS, SVM i LSV. Uz premijera Pajtića, DS je do sada “držao” resore nauke i tehnološkog razvoja (Petrović, ujedno i potpredsednik Vlade); finansija (Radoman); privrede (Vasin); međuregionalne saradnje i lokalne samouprave (Bugarski); zdravstva (Kopitović), poljoprivrede (do jula Ješić); urbanizma i zaštite životne (Puzović), te energetike i mineralnih sirovina (Pavićević Bajić).

Prva BP vlada

Izbor Pokrajinske vlade, 11. jula 2012. (foto: vojvodina.gov.rs)

Predstavnik SVM Mihalj Njilaš je na čelu Sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i istovremeno je potpredsednik Vlade.

Ligaši imaju sekretara za kulturu i javno informisanje (Grujić), koji je ujedno i potpredsednik Vlade, i sekretarku za sport i omladinu (Marinika Tepić).

Prema predlogu koji je Skupštini Vojvodine danas uputio Bojan Pajtić, njegov kabinet bi nakon ponedeljka trebalo da izgleda ovako:

Bojan Pajtić, predsednik Vlade

Miroslav Vasin, potpredsednik Vlade i sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova

Mihalj Njilaš, potpredsednik Vlade i sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice

Branislav Bogaroški, potpredsednik Vlade i sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Slaviša Grujić, sekretar za kulturu i javno informisanje

Vladimir Pavlov, sekretar za nauku i tehnološki razvoj

Marinika Tepić, sekretarka za omladinu i sport

Slobodan Puzović, sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine

Branislav Bugarski, sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

Zoran Radoman, sekretar za finansije

Nenad Stanković, sekretar za energetiku i mineralne sirovine

Vesna Kopitović, sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *