Uoči 22. sednice: 4 stvari koje morate znati

Uoči malog jubileja – pet godina otkako je istekao i poslednji rok (31.12.2008) iz Ustavnog zakona za usvajanje zakona kojim bi se regulisalo finansiranje AP Vojvodine – Skupština Vojvodine bi u petak trebalo da definiše polazne osnove za izradu tog zakona, na kojem će, navodno, raditi republičko-pokrajinska radna grupa.

Svojevremeno se, inače, o tom dokumentu govorilo kao o „liniji ispod koje se neće ići“ u procesu izrade pomenutog zakona, ali kao ni onda, i danas je nejasno šta bi pokrajinske vlasti mogle da učine ukoliko Skupština Srbije usvoji zakon koji nije po volji većine u Skupštini Vojvodine.

Usvajanje Platforme o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine iniciralo je 48 poslanika Skupštine Vojvodine, što u ovom domu inače nije česta pojava, ali se povremeno ipak ukazuje: takav je, recimo, bio slučaj sa Deklaracijom o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, decembra prošle godine.

Drugi tehnički kurozitet, usko vezan za prethodno izneti, leži u činjenici da će se pokrajinski poslanici, po 22. put u ovom mandatu, okupiti u petak – u danu u nedelji koji, inače, po Poslovniku nije predviđen za održavanje skupštinskih sednica. Naime, član 81. Poslovnika kaže da se „sednice Skupštine održavaju, po pravilu, utorkom, sredom i četvrtkom…“. Međutim, kako će se pred poslanicima naći predlog grupe poslanika („najmanje petine poslanika“), „predsednik ili potpredsednik je dužan da sazove sednicu Skupštine, koja se mora održati u roku od deset dana od dana podnošenja predloga“ (član 80. Poslovnika). Pošto je predlog koji je podržalo 48 poslanika u proceduru ušao 29. oktobra, predstojeća sednica biće, dakle, održana u propisanom roku od 10 dana.

Da vidimo šta nam još donosi predstojeća sednica?

Vladajuća koalicija. Posle ocena proteklih meseci o „lošem braku“ i „lošim međuljudskim odnosima“ u vladajućoj koaliciji, na dnevnom redu će se naći predlog koji su podržali, i što je možda i važnije – usaglasili, poslanici iz sve tri vladajuće stranke – DS, LSV i SVM. Za javnost, posle svega izgovorenog, sasvim dovoljno. No, da li će ovo značiti i suštinski preokret u odnosima unutar koalicije – o tome je još je rano govoriti.

Opozicija. Opozicija, naravno, neće podržati Platformu; zar je iko mislio da će biti drugačije? Zapravo, opozicija, barem su takve stavove uoči sednice izneli u klubovima SRS, SNS i SPS, više je protiv samog teksta Platforme (“protivustavan, protivzakonit, razbija jedinstvo poreskog sistema…”), nego što je protiv toga da se jednom za svagda reši pitanje finansiranja Vojvodine. Koliko je to dobro za budući zakon o finansiranju, toliko je loše to što ne iznose eksplicitno drugačija rešenja od onih, njihovoj kritici, izloženih u Platformi. Nema sumnje, u raspravi im se prosto namešta volej za poentiranje – zašto vladajuće stranke, pre svega DS, sada toliko insistiraju na donošenju ovog zakona, a dok je DS imala apsolutnu vlast u zemlji nije ništa urađeno po tom pitanju, pa čak nije formirana ni radna grupa? O detaljima iz Platforme pročitajte ovde.

Promena radnog vremena. Predstojeća sednica zakazana je za 11 časova, što bi mogli da bude poslednji put da se poslanici okupljaju u ovom terminu. Naime, Predlogom odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, o kojoj će se poslanici takođe izjašnjavati u petak, predviđeno je da sednice održavaju od 10 do 19 časova, s pauzom od jednog časa. O drugim izmenama u Poslovniku pročitajte ovde.

clock-10-00_33474_md

Svi na broju. Verifikacijom mandata novoj poslanici SNS, Dragani Milošević, Skupština će posle kraće pauze ponovo raditi u punom sastavu. To što pokrajinske poslanice dobijaju pojačanje, neće, međutim, bitno promeniti odnos snaga među polovima u poslaničkim skamijama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *